“Това ще са най-сложните избори.За първи път ще се произвежда

...
“Това ще са най-сложните избори.За първи път ще се произвежда
Коментари Харесай

Полина Витанова: Това ще са най-сложните избори

“Това ще са най-сложните избори.За първи път ще се създава локален избор на машини и с хартиени бюлетини. Все още не сме наясно с какъв брой карти и по какъв начин ще се проектират бюлетините на устройствата. ” Това сподели ръководителят на Общинската изборна комисия в Столична община Полина Витанова.

                                             Това ще са най-сложните избори

„ В никакъв случай гласоподавателите не трябва да се плашат. Вече произведохме изборите за народни представители по този метод. Просто на този тип избори ще гласуваме малко повече и за повече претенденти ”, добави тя.

Витанова разяснява и видеонаблюдението в изборния ден.

„ То не провокира усложнения в членовете на секционните изборни комисии и ще се оправят. Това не беше огромно предизвикателство ”,каза Витанова пред NOVA.

 

Пет министерства ще са директно ангажирани за изборите. Министърът на вътрешните работи следва да провежда и осъществяването на дейностите от компетентността на Министерство на вътрешните работи по отношение на подготовката и произвеждането на изборите.

    Централната изборна комисия ще ревизира всички претенденти за локалните избори

За задачата ЦИК ще работи с ГРАО и Министерство на вътрешните работи. Това стана ясно от думите на ръководителя на комисията Росица Матева. Проверките ще открият дали претендентите дават отговор на изискванията да бъдат избирани.

Стана ясно, че общо бюлетините ще са 3606 типа и те към този момент са напечатани. 265 типа са за общински съветници, също толкоз за кметове за общини, 35 типа бюлетини за кмет на регион и 3041 за кметове на кметства.

Издадена е и публичната поръчка за доставка на хартиените бюлетини. Тя е на планирана стойност малко над 9 млн. лева

“Честността на вота е обвързвана със съзнанието и моралът на всеки един – и участниците в изборите, и претендентите. ” Това сподели ръководителят на Централната изборна комисия  Камелия Нейкова в ефира на Българска национална телевизия.

На въпроса дали софтуера може да се манипулира, Нейкова отговори, че нито тя, нито сътрудниците ѝ са специалисти, само че се надява, че това не може да се случи.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР