Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък,

...
Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък,
Коментари Харесай

Денков: Изграждането на магистралата „Русе - Велико Търново“ е основен приоритет

Това ще бъде един от главните ни цели оттук насетне, съобщи министър председателят Николай Денков по време на днешната гала по първа копка, дала началото на построяването на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. 

„ През последните седем-осем години няколко пъти съм идвал в Русе, постоянно по отношение на русенския университет и академичното развиване на града. Това, което правеше усещане и не престава да прави, е упоритостта на Русе, както в предишното е бил един от водещите градове в България, още веднъж да бъде подобен. Не сме не запомнили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края на 80-те години. За да може това да се случи, би трябвало да нямаме чувството, че Русе е някъде най-после на България “, уточни министър председателят. 

„ Преди месец и половина направихме среща с министър председателите на Гърция и Румъния в Евксиноград, с цел да обсъждаме по какъв начин да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центъра на автомагистралите, които желаеме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна “, добави още министър-председателят. 

Денков увери, че построяването на този обект ще е от изгода на всички, а освен за русенци. 

Автомагистралата „ Русе – Велико Търново “ е безусловно действителна, плановете са съвсем направени. Това съобщи пред публицисти министърът на районното развиване Андрей Цеков.

„ За осемкилометровият сектор, който през днешния ден откриваме, планът е утвърден, издадено е позволение за градеж. Средства в бюджета са планувани “, уточни той. Министърът напомни, че се разчита и на финансиране по стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 г. 

На въпрос по кое време ще стартира действителното строителство след днешната алегорична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още на следващия ден. „ Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са закрепени. Ако времето е меко и хубаво като в този момент, няма никаква спънка да се извършват земни работи. Ако паднат снегове, ще се възобнови напролет “, сподели още министърът. 

Той добави, че при започване на идната година ще бъде оповестена публичната поръчка и за третия сектор от Бяла до Дебелец. „ Паралелно с това разпореждаме и планиране на продължението на автомагистралата от Велико Търново до автомагистрала „ Марица “, а оттова към този момент със скоростни пътища към граничен пункт „ Лесово “ и граничен пункт „ Маказа “. Това следва следващата година като планиране “, уточни министър Цеков. 

На въпрос по кое време ще е подготвена автомагистралата Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за градеж.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще стартира в 7,9-километрова права, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има подготвен механически план, приключени отчуждения и издадено позволение за градеж. За останалата част от автомагистралата не престава правенето на техническите планове и теренното застраховане на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на сектор 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД " Автомагистрала Русе Търново ". Стойността на контракта е 660 425 563,84 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД " Лидер Консулт ". Стойността на контракта е 10 823 936,25 лева без Данък добавена стойност. Проектът за построяването на лот 1 и 2 от Автомагистрала " Русе - Велико Търново " от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027.

Автомагистралата " Русе - Велико Търново " ще стартира от Русе и ще доближава до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода " Шипка " и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две дейни и една спешна лента за придвижване в посока, междинна разграничителна линия и банкети. Предвидени са нужните пътни възли и връзки, с цел да може жителите от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана.

На церемонията по първа копка на обекта, провела се наоколо до пътя Бяла – Ценово, участваха още министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Десислава Паунова, регионалните шефове на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от района, представители на строителя и надзора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg