Това се вижда от постановление на Софийската градска прокуратура, с

...
Това се вижда от постановление на Софийската градска прокуратура, с
Коментари Харесай

Прокуратурата не открила нередности в реализираната от Лъчезар Иванов, ГЕРБ печалба от над 3,9 млн. долара

Това се вижда от разпореждане на Софийската градска прокуратура, с което е прекъснато следствието, формирано от спецпрокуратурата по материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ. " Сега " разполага с документа от 15 страници, подписан от прокурора още през февруари т.г. 

 

Разследването е формирано през август 2021 година за пране на пари - за това, че депутат е придобил имущество, за което предполагал, че е добито посредством общественоопасно действие. Разследвано е обаче и данъчно закононарушение.

 

Иванов е депутат от ГЕРБ за десети следващ път, за първи път е народен представител в 40-ия парламент, чийто мандат стартира през юли 2005 година От години той показва непосредственост с водача и дълготраен министър председател Бойко Борисов, като даже бе разгласен за негов личен лекар.

 

Какво е открито по делото

 

Иванов извършва консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромната облага. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които стартират инспекция.

 

Като доктор, паралелно с депутатството, той от години работел с американската компания " Ензолитикс ", в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов. 

 

През 2018 година Иванов подписва контракт за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши, като още отпреди това работел за компанията през медиатор, само че без да получава заплащане. В контракта му от 2018 г. било записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението, само че към оня миг те не са му предадени и предоставени.

 

През 2018 година Жабилов издал 20 милиона елементарни акции като отплата на Иванов за вложените труд и старания, без негово единодушие, само че със познание за това, открива прокуратурата. Номиналната стойност на акциите била 0,0001 $. Тъй като компанията била с акции под 3 $, те можело да се търгуват единствено на специфична борса. Това значи, че притежателят на такива акции няма право да търгува с тях 2 години след издаването им. Затова и Жабилов не ги изпратил на Иванов незабавно след издаването им. Направил го през януари 2021 година

 

Процедурата по отблокирането и прехвърлянето им в акаунт на Иванов не е автоматизирана и била задвижена от него на 15 януари 2021 година На 25 февруари Иванов подписва контракт за брокерска услуга с капиталов медиатор, който продава 18 459 993 акции на " Ензолитикс ".

 

Преди 13 януари 2021 година Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени, предвид на което не ги е заявил в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, изяснява прокурорът в постановлението. Ако е имал акциите на книжен или електронен притежател, само че не ги е заявил, това би било нарушаване, разсъждава още обвинителят.

 

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя демонстрира, че от капиталовия медиатор за интервала 12 март 2021 година - 25 май 2022 година по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 $. Акциите са продадени за над 4,1 млн. $, само че има комисионни и разноски за възлагане на трето лице.

 

Данъчната проверка

 

По делото са подредени две проверки - на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов. Те обгръщат интервала от началото на 2016 година до края на 2020 година За Жабилов не са установени приходи от източници в България, нито данъчни отговорности.

 

За Иванов ревизиращият екип открил, че за 2016 година, 2017 година и 2018 година разноските му не надвишават размера на приходите. Но съпоставката на приходи и имущество посочила, че за 2019 година и 2020 година разноските надвишават размера на получените средства и приходи. С 44 748 лева за 2019 година и с 23 439 лева за 2020 година Така е открито, че се дължат налози - 4474 лева за 2019 година и 2343 за 2020 година, а също и лихви - над 1400 лева за двете години.

 

За 2021 година е направена инспекция, при която е установено, че Иванов е осъществил облаги от продажба на акции от " Екзолитикс ", за които дължи 644 383 лева налог, който е платил.

 

Прокуратурата е разпитала като очевидец данъчния чиновник К.А., който е взел участие в ревизиращия екип, с цел да опише за данъчните отговорности за 2019 година и 2020 година Той свидетелства, че е отправил две претенции за даване на документи от Иванов.

 

Депутатът дал отговор документално, само че не дал документи, които да поддържат изказванията му. Иванов дал единодушие за рухване на банковата и застрахователната загадка, а ревизорите работили и с имуществените му заявления от регистъра на КПКОНПИ.

 

Когато данъчните открили, че Иванов има недекларирани и неплатени налози, той обяснил, че благодарение на счетоводителя си видял, че е объркал декларациите си, подадени пред КПКОНПИ, т.е. от Национална агенция за приходите са употребили неправилна информация, когато са го ревизирали.

 

7 вместо 1 тук, появила се шестица там

 

За 2019 година бил заявил 106 350 лева налични, вместо 46 350 лева, колкото имал. Грешката пристигнала от това, че на първия ред попълнил 27 900 лева, а на втория 78 450 лева, а не 18 450 лева, което било вярното. Срокът за коригираща декларация обаче бил изминал и Иванов не подал такава. Според него от декларациите за идващите години се виждало, че не има такава сума и става дума за техническа неточност.

 

Техническа неточност позволил и за 2020 година На първия ред попълнил 27 900 лева, а на втория 136 850 лева, а не вярната сума от 13 850 лева Иванов твърди, че грешката се виждала през подадената от него втора декларация през 2021 година при освобождението му като народен представител.

 

Повторно е разпитан данъчния К.А. и са му показани новите заявления на Иванов пред КПКОНПИ. Служителят на Национална агенция за приходите тогава споделя, че в случай че е разполагал с тези заявления, е щял да хване грешките на депутата и нямало да има дефицит на средства за 2019 година и 2020 година К.А. твърди, че в случай че Иванов му е бил дал всички документи, до момента в който тече проверката, е нямало да се стигне до определяне на данъчни отговорности.

 

Въпреки това информация от Национална агенция за приходите, настояща към 17 ноември 2022 година, демонстрира, че депутатът няма данъчни отговорности и е погасил сумите, открити с проверката. (Които, става известно, не дължи.)

 

Изводите

 

Входа на извършеното следствие не са открити данни за пране на пари или за укриване на налози, написа прокурорът в постановлението си. После цитира какво съгласно закона е прането на пари - най-общо, би трябвало да има закононарушение, от което въпросните пари да са добити. А не е открита незаконна активност от Иванов или друго лице преди интервала, в който са осъществени финансовите интервенции.

 

" Не е открито финансовите покупко-продажби да са звена от поредност интервенции, имащи за цел узаконяване на имущество и прегледани сами по себе си, те не носят характерността на закононарушението " пране на пари ", се споделя в постановлението.

 

И още: " Не се събраха доказателства, че " Ензолитикс " развива нерегламентирана активност, неразрешена от закон. За акциите на сдружението няма ограничавания за продажба, няма рестрикции и те свободно се търгуват на американската борса. (...) Престъплението, за което е формирано и водено актуалното наказателно произвеждане, не е осъществено и се касае за изцяло законен приход. "

 

Колкото до укриването на налози, прокурорът приема, че такова също няма.

По делото с изключение на Иванов и данъчни чиновник, са разпитани още 11 очевидци, измежду които и Жабилов. Приобщени са документи от Българска народна банка, КФН, Агенцията по вписванията, капиталовия медиатор, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите.

 

По информация на " Сега " прекратяването е доказано и от висшестоящите прокуратури.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР