Това се случва дни преди изтичането на мандата на съдебните

...
Това се случва дни преди изтичането на мандата на съдебните
Коментари Харесай

Двама членове на ВСС се отказаха от спорни бонуси

Това се случва дни преди приключването на мандата на правосъдните кадровици.

Става дума за привилегията, която изравнява членовете на съвета с настоящи магистрати за приемане на компенсации при овакантяване. На 16 март т.г. пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава, че стажът в съвета, както и в Инспектората, в действителност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да желаят великодушни компенсации при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати , оповестява "Де факто ".

Привилегията е "мнима и неприемлива “, реагираха още тогава от опозиционното малцинство и акцентира, че сходно приравняване в закона няма,

Соня Найденова даже го нападна пред всички прокурорски инстанции с гледище да оспорят пред Върховен административен съд въпросното решение, тъй като членовете на Висш съдебен съвет, като част от груповия орган, нямат това право. Това обаче не се случи.

Въпросните бонуси обслужват мнозина от членовете на съвета, ненавършили 20 година работа преди избирането им.

Представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов към този момент е издал заповед основният секретар Димитър Тончев да събере информация за „ дължимото обезщетение “ на отиващите си кадровици.

Само преди дни Висшият правосъден съвет взе още едно решение - да вдигне с още 7% заплатите на магистратите . Увеличението ще важи със задна дата - от 1 септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР