Това се случи заради напредъка на медицината и преосмислянето на

...
Това се случи заради напредъка на медицината и преосмислянето на
Коментари Харесай

6 неща, за които лекарите промениха мнението си

Това се случи поради напредъка на медицината и преосмислянето на редица остарели теории.

Всичко се трансформира, даже и одобрени от науката разбирания. Медицината е една от най-развиващите се науки през последния век. Заедно с това развиване настъпват и доста промени в мнението на лекарите по разнообразни въпроси и за разнообразни положения.
Кои са най-известните медицински въпроси, за които лекарите са трансформирали мнението си през последните години?

Честотата на мамографията

Преди се смяташе, че мамографско проучване се постанова при избрана симптоматика при дами над 40-годишна възраст, последвана от годишни прегледи по-късно. Днес обаче предвид на зачестяването на случаите на рак на гърдата при млади дами, лекарите фрапантно трансформираха мнението си.

Препоръчително е да се прави ехографски обзор на гърдите при гинеколог най-малко 2 пъти годишно като при фамилна обремененост и хормонални проблеми, честотата на мамографското проучване може и да зачести.

Медицинска марихуана

Марихуаната дълги години е считана само за опиат. Но напоследък лекарите премислиха нейното ползване. Вече в доста страни се позволява използването й с медицински цели при заболели в терминален етап на рак или пациенти със болести, чиято симптоматика допуска съществуване на мощна болежка.

Транссексуалност

Транссексуалността до неотдавна се класифицираше като психическо и личностно разстройство заради невъзможността на индивида да се причисли към рождения си пол. В Американската психиатрична асоциация транссексуалността е била наричана още „ разстройство на половата еднаквост “.

Този етикет на „ разстройство “ наскърбява хората в сходно състояние и по тази причина през 2013 година терминът се заменя с нов – „ полова дисфория “, който е по-малко заклеймяващ, считат експертите в региона.

Стойността на наситените мазнини

През 70-те години на 20 век, наситените мазнини са посочени като главен извършител на коронарна болест на сърцето и обвързваните с нея затруднения, породени от нарасналите равнища на холестерол в кръвта. Това разбиране се лансираше и до напълно скоро.

През тази година са извършени редица проучвания по този въпрос, споделя изданието HowStuffWorks, съгласно които все по-ширещото се разбиране, че обезмаслените артикули са по-полезни може да докара до по-големи вреди за общото здраве на човечеството.

През последните години обезмаслените артикули биват буйно промотирани като потребни и с по-нисък риск от повишение равнищата на холестерола и тежестта. Това става по този начин поради възходящия проблем със затлъстяването в международен мащаб.

Продължителната консумация на промишлено обработени и обезмаслени храни обаче крие редица опасности за здравето и не понижава сърдечносъдовия риск, написа още изданието.

Наситените мазнини са нужни на организма, само че в избрани количества.

Прилагането на хормон-заместителната терапия стартира при започване на 20 век. Тя се ползва най-много при дами в менопауза, както и при такива с понижена функционалност на някоя жлеза с вътрешна секреция, най-вече щитовидната.

Тази терапия се назначава с оглед намаляването на дискомфорта и признаците, които пораждат при хормонален дисбаланс, най-много по време на менопаузата.

Според последните изследвания, хормон-заместителната терапия крие редица опасности за развиване на злокачествени болести, изключително при дами в преклонна възраст.

Синдром на Аспергер и аутизъм

До 1994 година синдромът на Аспергер е причисляван към психологичните разстройства и постоянно е определян като високофункционална форма на аутизъм. Но след дългогодишни проучвания този синдром бива самостоятелен като обособена категория разстройство.

Той се характеризира с компликации при взаимоотношението с други хора и естественото другарство. Обикновено хората със синдром на Аспергер са мощно заинтересувани от дадена тематика и могат да приказват без спиране за нея с часове.

Докато аутистите са по-склонни да се затварят в личен свят и това постоянно им пречи в естественото другарство с други хора. При тях може да се следи смущаващо държание като люшкане, кършене на пръсти, пърпорене с ръце, което пречи на пълноценното взаимоотношение с близките.

www.az-jenata.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР