Това се случи в един неделен следобед през август, изстрелите

...
Това се случи в един неделен следобед през август, изстрелите
Коментари Харесай

Убиват, отвличат, изнасилват: Терорът на бандите в Хаити

Това се случи в един неделен следобяд през август, изстрелите се приближаваха от ден на ден и повече , спомня си Видна, която не желае да разкрие цялостното си име.

" Бяхме трима в жилището ни - брачният партньор ми, синът ми и аз. Грабнахме първите движимости, които видяхме, и побегнахме ", споделя тя пред кореспондент на немската обществeно-правна телевизия АРД, представена от .

В квартала им Карфур-Фьой проникнала незаконна тайфа. Членовете ѝ стреляли безсистемно. Някои от съседите им били убити. Те обаче имали шанс. Избягали бързо към центъра на столицата на Хаити Порт-о-Пренс - минали около горящите къщи, които били подпалени от членовете на бандата. Видна и фамилията ѝ намерили леговище в едно учебно заведение, което се намира единствено на 20 минути от квартала им. Но и там не са в цялостна сигурност. 

Мизерия в убежището

Видна е бременна в шестия месец. Тя спи на голия под в закрития двор на учебното заведение. " През нощта хората се катерят по теб, с цел да стигнат до мястото си за спане. " Ужасно е, споделя тя. И с яд добавя, че на място не пристигнал нито един представител на държавното управление, както и че никой от ръководещите не се изказал за насилието в квартала ѝ.

В учебното заведение, в което са Видна и фамилията ѝ, са се укрили общо към 1000 души. Санитарните условия са под всяка рецензия, няма задоволително тоалетни, споделя Видна. Пред постройката на учебното заведение са струпани купища отпадъци, носи се отблъскваща миризма на ферментирали боклуци и екскременти. Кучета тършуват за останки от храна. В Порт-о-Пренс няма система за събиране на боклуци.

Haiti is dangerous one place. Port Au Prince. One dot on the map.

Unfortunately that’s where the airport is. The rest of Haiti is fine. That’s how we know this is all a fraud.

Where did gangs get these American brand new guns from?
— Pod Thorn (Yves) (@PodThorn)
Правосъдната система не работи

Хаитянската организация за отбрана на правата на индивида RNDDH дефинира случилото се в Карфур-Фьой през август тази година като кръвопролитие. Убити са повече от 100 поданици. Документирани са и случаи на обезчестяване, а доста къщи са били подпалени, показва юристката Роси Огюст от RNDDH.

Тя и нейните сътрудници са поели отбраната на 87 жертви, които са решили да заведат каузи. Макар и правосъдната система да не работи както би трябвало, те поучават жертвите да се борят, с цел да не може някой да след това да каже, че не е знаел за това.

От 2018 насам в Хаити е имало 25 кланета , показват от RNDDH. До момента правдивост за жертвите няма. Правозащитната организация даже получава закани поради работата си. Големият проблем е, че самото държавно управление, както и опозицията и частният бранш са оказвали поддръжка на незаконните банди, преследвайки личните си цели, споделя юристката Роси Огюст. С течение на времето обаче бандите са придобили власт, което се трансформира във все по-голям проблем.

Haiti: As gang violence forces hundreds of thousands from their homes in Port-au-Prince, & the Haitian Government are appealing for USD $21 million to provide shelter, protection & other essentials.
— Hank Roberts (@Hankrob_)
Полицията не предлага отбрана

По данни на Международната организация по миграция в Порт-о-Пренс има общо към 130 000 вътрешни бежанци. Над 5000 души са избягали единствено от кварталите Карфур-Фьой и Саван Писташ. Един от тях е 48-годишният Беланжер. При нападението против квартала му на място пристигнали и представители на силите за сигурност, само че те били безсилни, споделя той. " Дори полицията ни посъветва бързо да напуснем това място, тъй като не са в положение да ни защитят. "

Лионел Лазаре работи в полицията в Порт-о-Пренс. Пред АРД той споделя, че заплатите в полицията са доста ниски, а корупцията е сериозен проблем. Посочва, че липсва и съоръжение: каски, бронежилетки, муниции и оръжия, както и подобаваща застраховка за полицейските сили. Той е член на синдиката и се бори за по-добри условия на работа. 

Лазаре споделя и това: че в предишното е имало неколкократно набези против полицейски сектори. Казва, че в Хаити служителите на реда постоянно рискуват живота си. " 90% от Порт-о-Пренс към този момент се управлява от бандите " , показва той. В града полицейските сили съвсем не се виждат по улиците. Само в богаташките кваратли има повече контролни пунктове.

[THREAD] " Haiti: Faith against bullets "

On August 26, a pastor and his followers attempted to take down a gang in the north of Port-au-Prince,. The gang retaliated with gunfire, killing at least 21 people. We investigated. 1/
— The Observers (@Observers)
Полицейската задача на Кения е противоречива

Сред членовете на незаконните банди има и младежи, които изтезават,  убиват и изнасилват. Говори се за над 200 групи, които се борят за превъзходство в регионите на Порт-о-Пренс. Набират се младежи и даже деца, които биват оборудвани с тежки оръжия. Те нямат огромен избор: доста от тях са изгубили родителите си и са вербувани принудително. Младите хора нямат вероятности, липсват работни места. 

Преди няколко седмици Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди интернационална полицейска задача под управлението на Кения. Решението беше остро подложено на критика, тъй като самата кенийска полиция е упреквана в съществени нарушавания на човешките права.

" Аз не съм срещу интернационалната полицейска задача, в случай че тя прави тъкмо това, което е нейната работа: да ни поддържа, да разоръжава бандите ", споделя служителят на реда Лионел Лазаре. Той обаче счита, че още по-важно е по-доброто съоръжение на локалната полиция. 

: The Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) says following the displacement of 200,000 people caused by gang brutality in the Port-au-Prince Metropolitan Area, people need safe and dignified living spaces to avoid further exposure to violence.
— CaribbeanNewsNetwork (@caribbeannewsuk)
" Искам единствено да се върна вкъщи "

Неправителствените организации на Хаити са доста по-критични към интернационалната полицейска задача. Но хората, които са директно наранени от насилието на бандите, я приветстват. " Важното е нещо да се случи ", споделят мнозина - като Видна.

Нейната къща към момента е завладяна от нарушителите. Тя не разполага с финансови средства, с цел да се реалокира другаде. " Загубих всичко, а не мога да си показва, че бебето ми ще се роди тук. Само като помисля за това и настръхвам ", споделя тя. " Как мога да бъда срещу тази интернационална полицейска задача, аз просто желая да се върна вкъщи и да имам обикновено всекидневие. "

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР