Това се посочва в в авторитетното Брюкселско издание “Politico”. Ето

...
Това се посочва в в авторитетното Брюкселско издание “Politico”. Ето
Коментари Харесай

Politico: Българското правителство - пред риск от колапс тази седмица

Това се показва в в авторитетното Брюкселско издание “Politico”.

Ето и целият материал:

Българското държавно управление по всяка възможност ще падне след вота на съмнение в сряда и ще отстрани кабинета, заречен да почисти ендемичната корупция в страната и заел мощна позиция против Русия. Премиерът Кирил Петков пристигна на власт едвам преди шест месеца и постави завършек на една бурна година на избори. Сформира се нестабилна четирипартийна коалиция. Балканската нация с население от 7 милиона в този момент наподобява евентуално да потъне още по-дълбоко в политически разтърсвания с опцията за четвъртите парламентарни избори от април 2021 година Това може да провали вероятностите на страната да се причисли към еврозоната през 2024 година

Петков направи усещане със устрема си да преследва искрено пронатовски дневен ред и уволни министъра на защитата си, когато повтори тезата на Кремъл, директно след нашествието в Украйна и то в страна, която има мощни исторически връзки с Русия.

В знак на сериозността си да се опълчи против корупцията, кабинетът на Петков направи трагична проява като арестува ившия министър председател Бойко Борисов по отношение на нашумяло дело за корупция. Срещу този акт обаче се разгласи освен спорната персона на основния прокурор в страната, само че също така бе белязан от процедурни пропуски и беше разгласен за противозаконен от Софийския съд. Борисов беше освободен без обвиняване.

Вотът на съмнение в сряда получи и спомагателен подтик от някогашния ефирен водещ, трансформирал се в политик, Слави Трифонов, който ненадейно разгласи, че партията му " ИТН " излиза от ръководещата коалиция. Трифонов споделя, че има различия по бюджета и упреква Петков, че е заемал прекомерно мека позиция по тематиката с еврочленството на Северна Македония.

Това пояснение беше подсилено от шепа депутати от партията на Трифонов, които в този момент поддържат Петков точно тъй като настояват, че личната им партия е на страната на мафията - обвинявания, които самият Трифонов дефинира като неуместни.

Дори и с дезертьорите от партията на Трифонов обаче, обединението на Петков остава шест парламентаристи, които не доближават безспорното болшинство от 121, належащо за гласуването в сряда.

Петков се стреми да наподобява самоуверен на фона на протичащото се и към момента дава обещание да се опита да откри други депутати, които да го поддържат, до сряда.

Предложението за избор на съмнение беше импортирано от опозиционната партия ГЕРБ на Борисов, която управляваше страната през по-голямата част от последното десетилетие, обвинявайки кабинета на Петков, че не се е справил с растящата инфлация.

Репетицията

В четвъртък Народното събрание освободи ръководителя на Народно събрание Никола Минчев от партията на Кирил Петков - " Продължаваме промяната ". Тази маневра против представителя беше осъществена от 125 опозиционни депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, отделилата се от обединението партия на Трифонов и проруската националистическа партия " Възраждане ". Някои анализатори показаха, че това е генерална подготовка за вота на съмнение тази сряда. След свалянето на Минчев няколко хиляди българи излязоха по улиците на столицата София, с цел да стачкуват в поддръжка на държавното управление.

Неспособността на страната да направи какъвто и да е прогрес против ширещата се корупция – постоянно подхранвана от злоупотребата с еврофондове – е едно от главните недоволства на българските гласоподаватели. През 2020 година страната беше разтърсена от дълго лято на митинги против правосъдната система, както и основни фигури в партията на Борисов и Движение за права и свободи.

Очаква се нови избори да бъдат от изгода за ГЕРБ, както и за проруски партии като " Възраждане " и новосформираната " Български напредък " на Стефан Янев.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР