Това се посочва в статия в информационната агенция Ройтерс. Материалът

...
Това се посочва в статия в информационната агенция Ройтерс. Материалът
Коментари Харесай

За спънки по пътя към еврозоната, проблем с европарите и ново сближаване с Москва предупреждават от “Reuters”

Това се показва в публикация в осведомителната организация " Ройтерс ".

Материалът идва на фона на чукащи на вратата следващи предварителни избори след очевидната неспособност за сформиране на държавно управление и неподходяща почва за естествени политически диалози. Трети кръг от съвещания ще се организира на " Дондуков 2 " на следващия ден, откакто през днешния ден от партия ГЕРБ върнаха несбъднат мандата на президента Румен Радев. Едва след тях ще стане ясно на коя партия в Народното събрание президента ще връчи последният трети мандат за лъчение на държавно управление. Дали консултациите в Президентството ще са плодотворни и дали това ще се случи обаче, не е ясно.

Ето и цялата публикация в " Ройтерс ":

Партията на някогашния български министър председател Бойко Борисов отхвърли в четвъртък да опита да сформира държавно управление и по този начин приближи балканската страна до предварителни избори наесен. Страната е въвлечена в политическа рецесия, откакто съдружното държавно управление на премиера-реформатор Кирил Петков беше свалено с избор на съмнение предишния месец и неговата партия Политическа партия не съумя да събере задоволително поддръжка, с цел да сформира нов кабинет.

" Успешна формула за поддръжка в този парламент не може да се откри “, сподели пред кореспонденти Десислава Атанасова от ГЕРБ.

На фона на високата инфлация, войната в Украйна и несигурността в доставките на газ президентът Румен Радев съобщи, че в този момент ще организира нов кръг от договаряния с политическите партии, преди да бъде изработен третият и финален опит за сформиране на държавно управление.

Ако третият опит се провали, както се чака, Радев ще би трябвало да назначи служебно държавно управление и да свика нови избори, най-вероятно през октомври.

Продължителната политическа задънена улица евентуално ще заплаши достъпа до милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване на най-бедната държава-членка на Европейския съюз и ще навреди на вероятностите й за присъединение към еврозоната през 2024 година Това може също да повлияе на напъните на България да обезпечи постоянни доставки на природен газ, откакто Москва спря доставките на синьо гориво в страна, която бе съвсем напълно подвластна от съветски газ.

Нестабилното съдружно държавно управление на Петков пристигна на власт предишния декември с обещания да изкорени необятно публикуваната корупция. Тя зае мощна про-ЕС и про-НАТО позиция против Русия след нейното навлизане в Украйна.

Една възможна краткотрайна администрация може да се опита да отслаби позицията на България по отношение на Москва и да възобнови доставките на газ от Русия. Може също по този начин да потърси способи за облекчение на дипломатическото напрежение, откакто държавното управление на Петков изгони 70 съветски дипломатически чиновници заради опасения за шпионаж.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР