Това се посочва в позиция на Инициативата Правосъдие за всеки,

...
Това се посочва в позиция на Инициативата Правосъдие за всеки,
Коментари Харесай

”Правосъдие за всеки”: Сарафов уж не искаше да сяда на стола на Гешев. Самоизобличи се като лъжец

Това се показва в позиция на Инициативата " Правосъдие за всеки ", откакто Висшият правосъден съвет небрежно избра Борислав Сарафов като краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

 

Ето и цялата позиция:

Само ден след указа на президента за освобождение на основния прокурор Иван Стоименов Гешев Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет небрежно и скрито организира избор за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор и избра съвсем единомислещо дългогодишния шеф на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор на двамата последни основни прокурори Борислав Боби Сарафов. Не е разисквано изобщо дали същият има нужните професионални и нравствени качества да заема, въпреки и краткотрайно, този значим пост, като бланкетно се сочи от членове на Висш съдебен съвет, че щом е бил заместник-главен прокурор, значи ги има, с цел да заема поста.

 

Припомняме по какъв начин същите членове на Висш съдебен съвет до преди месец единствено твърдяха, че и Гешев ги има, а след това обясниха, ЧЕ СА СБЪРКАЛИ В ПРЕЦЕНКАТА СИ!

 

Очевидно е, че Борислав Сарафов изигра съществена роля в процеса по събаряне на Иван Гешев от поста му, както е и явно, че дълги години той бе безгласен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното изборно деяние и безучастие, на осъществяването на поръчки и „ навлизането на политиката в нея “, както той самичък се изрази в острите офанзиви против към този момент някогашния си шеф. Остана и сериозна сянка на подозрение е, че точно Сарафов извърши политическа поръчка по подготовката за свалянето на основния прокурор от поста му и се е свързвал с ръководители на апелативни прокуратури в страната, с цел да търси тяхното подпомагане за вътрешен прелом в прокуратурата.

 

Самият Сарафов декларира в прав текст в предаването „ 120 минути “ на 28.05.2023 година следното: „ Себе си виждам да остана на мястото, на което съм сега. И да продължа да бъда потребен на сътрудниците си, тъй като нуждая се от тяхната поддръжка, на сътрудниците от Националната следствена работа, да бъда в помощ и поддръжка на тази конструкция. По никакъв метод, в случай че това е въпросът ви, не искам да ставам основен прокурор, няма да бъда претендент за основен прокурор, няма да искам и да извършвам тази служба, Пожарна охрана НИКАКЪВ НАЧИН! “

 

Е, от през днешния ден, тъй като ПК на Висш съдебен съвет позволи авансово осъществяване на решението си – преди обжалването във Върховен административен съд, и то е в действие, господин Сарафов Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР на България, Пожарна охрана ВСЯКАКЪВ НАЧИН. С този факт самият господин Сарафов се самоизобличи като измамник, а лъжците нямат нужния честен интегритет да заемат подобен пост. Явно е, че се прави нова скица за преодоляване на тази служба за един очевидно дълъг „ краткотраен интервал “, а след това и непрекъснато, според от конституционните промени, които предстоят.

 

Всичко протичащо се от първи май насам, в това число и този неприличен акт от днешния ден, изцяло потвърждава тезата ни, че длъжността основен прокурор, която служи за все по-явна политическа приложимост, следва да се закрие като ненужна и нездравословна, а Висш съдебен съвет да се реформира радикално. Нужно е уверено понижаване на парламентарната /политическата/ квота в състава му и нови критерии за избора на неговите членове, както и възможното му делене на два съвета – Прокурорски и Съдебен.

 

ТОЗИ Висш съдебен съвет НЕ СЛЕДВА ДА съдебна експертиза ДОПУСНЕ ДА ИЗБЕРЕ НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, като за тази цел пълномощията му, в случай че това се постанова, би трябвало да бъдат прекратени с решение на Народното събрание или смяна в Закона за правосъдната власт.

 

Днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор да бъде обжалван пред Върховен административен съд и да се изиска неотложно прекъсване на позволеното авансово осъществяване на решението на ПК на Висш съдебен съвет.

 

Да се удължи с смяна в Закон за съдебната власт едноседмичният период, в който Висш съдебен съвет следва да открие процедурата за избор на основен прокурор.

Конституционните промени в глава „ Съдебна власт “ да бъдат импортирани като планове и процедурата за разглеждането им да стартира незабавно след приключването на открития едномесечен период, като първо гласоподаване мине до края на м.юли, преди парламентарната почивка.

 

Ние от Инициатива „ Правосъдие за всеки “ ще бъдем публичен надзор на този развой и при потребност ще свикаме всеобщ митинг против опитите за замяна на играчи със сходни „ качества “ и функционалности “ в прокуратурата вместо радикална смяна!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР