Това се налага поради факта, че през последните години се

...
Това се налага поради факта, че през последните години се
Коментари Харесай

Пълен списък на унищожените паметници на културата у нас за после...

Това се постанова заради обстоятелството, че през последните години се унищожават, разрушават и опожаряват доста здания - архитектурни полезности от локално и национално значение, които по неразбираеми аргументи се вадят от така наречен Забранителен лист.

 

" В Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) липсва цифров списък и в доста случаи тихомълком се лишава статутът на здания - монументи на културата и те стартират да се унищожават, без никой да има време за реакция ", коментира пред Дарик Манол Пейков. 

 

Народният представител ще упорства да се уточнят и аргументите, заради които е изменен статутът на тези обекти.  " Това не може да стане без акт на министъра на културата, само че процесът е елементарно манипулируем, защото всеки министър разчита на екипа си и няма по какъв начин да ревизира детайлно многото документи, оставени за автограф на бюрото му всекидневно ", посочи Пейков. 

 

Има редица спънки на локално и национално ниво във връзка с запазване паметниците на културата и са наложителни допълнения в новия Закон за културното завещание (ЗКН), който бе препоръчан за публично разискване преди края на 2023 година. Специална работна група от специалисти и адвокати приготвя текстове, които да бъдат включени в ЗКН, тъй че да се подсигурява прекъсването на умишленото срутване на сгради - архитектурни ценности от разнообразни вложители, за които някой е лобирал " нагоре ", удостовери и Чило Попов от  Да, България!. 

Над 600 здания в Пловдив бяха проучени през 2022 година от специалисти, които предадоха лист с тези сгради на Специализирания съвет за запазване монументи на културата към НИНКН. 

 

В Община Пловдив е на ход и стратегия " Да съхраним дружно Старинен Пловдив ", която подкрепя с до 10 000 лева планове на частни собственици за възстановяване на фасади на старинни здания и художествени детайли по тях.

 През последните години със средства от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО, по стратегия „ Красива България ” и общинско финансиране за 1,6 млн. лева бе реставрирана къща " Клианти ", а ремонтът на къща „ Павлити “ (известна още като " Синята къща " ) бе близо 150 000 лева, като средствата бяха обезпечени от държавния бюджет; 1,5 млн.лв. са планувани и за  ремонта на къща " Ламартин ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР