Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия

...
Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия
Коментари Харесай

Историческата комисия: Самуил е владетел на българско царство

Това се споделя в публични рекомендации на Съвместната историческа комисия до държавните управления в София и Скопие. От там приканват двете страни за взаимно отбелязване на персони и събития от общата ни история в духа на постигнатото двустранно съглашение.

От там показват още някои дефекти в учебниците по история за 5-ти клас в България и тези за 6-ти клас в западната ни съседка:

- неоснователни историографски внушения за античната история

- дефекти в историческата география при потребление на карти, които не дават отговор на съответното историческо време и подтекст

- фактологични грешки

Комисията предлага на двете страни дружно да празнуват деня на светите братя Кирил и Методий. Според историците делото им поставя основите на християнската просвета и нематериалност на славянските нации, развива се в тогавашните книжовни центрове Преслав и Охрид, които са се намирали на територията на средновековната българска страна.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската задача на Св. Климент той е потърсен от " средновековната българска страна и през 886 година е изпратен от княз Борис-Михаил в региона Кутмичевица, където поставя основите на Охридската книжовна школа ". През 893 година " по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки свещеник ".

Историците означават, че " Свети Наум Охридски след Великоморавската задача идва в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 година е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската активност на Св. Климент ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР