Това се казва в нов доклад на генералния секретар на

...
Това се казва в нов доклад на генералния секретар на
Коментари Харесай

ООН: ”Ислямска държава” се прегрупира

Това се споделя в нов отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, оповестен на уеб страницата на международната организация и представен от Българска телеграфна агенция. Лидерът на Организация на обединените нации приканва страните да поддържат зоркост в битката с тероризма и предизвестява за евентуалното обединение на "Ислямска страна " и терористичната мрежа Ал Кайда в някои райони.

Той отбелязва, че през последните шест месеца терористите "понесоха стратегически провали в Ирак, Сирия и южната част на Филипините ", вследствие на което бяха "принудени да изостави своите опорни пунктове в градските региони и да се приспособяват към променените условия ".

Според Гутериш "Ислямска страна " "продължава да залага на външни терористични актове ", отказвайки се от "намерението за завземане и задържане на територии ". "Към днешния ден в организационно отношение организацията съставлява световна мрежа с плоска подчиненост и отслабен действен надзор над филиалите си.

Държавите членки на Организация на обединените нации подчертаха, че готовността на някои членове на мрежата на "Ислямска страна " и на Ал Кайда да поддържат взаимно интервенциите си продължава да провокира угриженост, а евентуалното обединение на двете мрежи, най-малко в някои региони, съставлява нова заплаха ", предизвестява генералният секретар.

Той изрича съмнение, че отводът на терористите от завладяване на нови територии, а също и засиленият от страните граничен надзор, ще докара до "намаляване на притока на новобранци и ще ограничи напредването на задгранични бойци " сред страните.

Според него терористи към този момент на практика не отиват в Ирак и Сирия, а също така страните "отбелязват единствено единични случаи на рекрутиране на нови бойци. Гутериш счита, че отсега нататък групировката "ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, подготвени да водят война или да правят терористични офанзиви ".

Той установи също "разпада на основаната от ядрото на терористите световна пропагандна машина ", и "понижаването на качеството на нейните материали ", както и на редовността и мащаба на разпространяването им.

Въпреки това, отбелязва той, членовете на групировката не престават "умело да употребяват " обществените мрежи, предпазени средства за връзка и други модерни технологии, "за да поддържат връзка, да координират дейностите и съдействието си при осъществяване на терористични актове ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР