Това съперничество не започна този сезон и бе придружено от

...
Това съперничество не започна този сезон и бе придружено от
Коментари Харесай

Съперничествата на 2022: Медведев срещу Циципас


Това съревнование не стартира този сезон и бе съпроводено от доста безредици на и отвън корта в предишното, само че при започване на 2022 салдото бе еднопосочен – 6-2 в интерес на руснака.

През актуалната година обаче то закупи нов образ. След като загуби първата среща на Australian Open Циципас завоюва останалите им две в Синсинати и на Nitto ATP Finals.

Australian Open, полуфинал,
Медведев – Циципас 7-6(5) 4-6 6-4 6-1


Двамата се сблъскаха още в първия месец от сезона, освен това на полуфинал от Големия шлем. Медведев тъкмо бе спечелил US Open и влизаше в дуела като любимец. Целта пред него? Да се трансформира в първия тенисист, който след дебютното си „ мейджър “ отличие прибавя мигновено и последващо.

Циципас на собствен ред гонеше дебютен трофей от Шлема и дойде в мача в добра форма – бе постигнал триумфи над Фриц и Синер. Това щеше да е трети полуфинал в Мелбърн за него, откакто Медведев го спря през 2019 и 2021.

Битката бе от високо качество, само че Даниил нападаше преднамерено бекхенда на съперника си и това му донесе успеха. 39 уинъра способстваха в границите на тези два часа и половина. Представянето му на „ мейджъри “ ставаше все по-впечатляващо, като от началото на 2021 салдото му на най-голямата сцена бе 19-1.

„ Някои мачове са доста оспорвани, “ сподели той след триумфа. „ Пропуснах няколко удара, в моменти, в които можех да пробия. Той направи същото при започване на третия сет. След 5-4 в третия навлязох в темп и започнах да чета сервиса му, да намирам задачата с всеки изстрел. Изпълних няколко доста значими минаващи удара и силата му спадна, до момента в който моята се покачваше. “

Синсинати, полуфинал,
Циципас – Медведев 7-6(6) 3-6 6-3


И двамата тъкмо бяха отпаднали в Монреал още в първите си дуели, като Western & Southern Open бе съвършената опция да се върнат на прав път. В мачовете до полуфинала демонстрираха признаци, че се връщат към най-хубавия си тенис.

През януари Медведев изнерви съперника си със своята отбрана от дъното на корта, предизвиквайки неточности от бекхенд страната му. Този път обаче Циципас имаше решение – по-често излизане на мрежата, с което да наруши ритъма в играта на съперника си.

Четвъртият подложен завоюва 75% от точките си на мрежата (27/36) и до момента в който безспорно имаше редица изумителни волета, подборът на верните моменти, в които да влезе във вътрешността в корта, бе още по-ключов.

„ Трябваше да извърша някои сложни удари през днешния ден, “ призна той след последната точка. „ Възползвах се от късите топки, с цел да вляза в корта. Имаше голям брой смели осъществявания на сервис-мрежа, това сигурно ми донесе успеха. “

Nitto ATP Finals, групова фаза
Циципас – Медведев 6-3 6-7(11) 7-6(1)


И двамата бяха почнали с проваляне в Торино и напрежението бе налице – нова загуба означаваше отпадане от Финалите. И на корта това се усещаше.

Резултатът се накланяше от една посока в друга. Гъркът изпусна три мачбола във втория сет, преди да реализира поврат от 3-5 в третия.

И този път заложи на сервис-мрежа, като индикаторите бяха даже по-внушителни – 80% успеваемост при 45 опита.

„ Доволен съм, че се оправих с това и съумях да се насладя на момента с публиката. Това е чудесна победа и съм извънредно горделив от метода, по който се борих, “ сподели Циципас.

„ В нито един миг това не изглеждаше като края за мен. Дори в последния гейм, в който той сервираше, усещах, че в случай че вкарам няколко топки в корта, може да получа опция – и тъкмо това стана. “

Това бе втората победа на Стефанос в съперничеството им на твърдите кортове в зала, откакто го преодоля и на път към купата в Лондон през 2019.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР