Това съобщиха за Фрог служители на театъра, които пожелаха да

...
Това съобщиха за Фрог служители на театъра, които пожелаха да
Коментари Харесай

Конкурсът за директор на Музикалния театър замириса! Ето как Марияна Арсенова мина ”под чертата”

Това оповестиха за Фрог чиновници на театъра, които пожелаха да се свържат с редакцията ни.

 

По техни думи пропуските още при оповестяването на състезанието не са малко:

 

Не е оповестена, нито връчена на претендентите Заповед на Министъра на културата
по чл.3.

 

Липсва издание или връчване на претендентите на изменение на първата
Заповед, в която се добавя точка 2 - събеседване

 

В оповестената публикация за конкурс и допълнение към нея, липсват дати по кое време са
оповестени, както и правното съображение за тях, според чл.3, ал.1 от Наредбата.

 

Липса на Регламент за осъществяване на събеседването, което докара до неравнопоставеност на претендентите, не се даде на всички претенденти едно и също време да разпрострат и защитят своите концепции.

 

Груби нарушавания се откриха и при качване на състезанието на запис в интернет
пространството, във връзка с състава на комисията.

 

От същият запис, при изострен спор, зародил сред членовете на комисията е видно,
че в част от тях има образувана преднамереност към претендентите, не задават въпроси,
наличието им е проформа.

 

Възникват и спомагателни въпроси след качването на видеото от
извършения конкурс, акцентират чиновниците на Музикалния спектакъл.

 

Назначаване на комисия, в която членовете санезаинтересовани и както и различен член на същата комисия ги назовава „ индиферентни “. Видяно от видеото ( 1.34 час), когато в комисията поражда изострен спор. Тогава, член от комисията споделя, че състезанието е застрашен опорочаване и оспорва, наличието на разнообразни членове от комисията. Същият споделя: “.. В наредбата е планувано да бъде различен член на вашето място, а не вие.. “. Също по този начин декларира, че същите тези хора, не задават въпроси към претендент шефовете и не излиза наяве след това, на каква база ще оценят тяхната юридическа и финансова подготвеност. Това значи, че оценките на тези членове на комисия, не могат да бъдат справедливи. Колко добре познават членовете на комисията работата на театъра? Колко спектакли са посетили, с цел да добият визия за репертоара на институцията, питат се чиновниците в театъра.

 

В същият този спор се приказва за изтриване, ампутиране и забелване на някакви подписи от документи, свързани с състезанието, което също е мотив за прекъсване на състезанието, до изясняване на обстановката.

От каченото видео излиза наяве, че са отрязани моменти от този спор, тъй че да не се разбере същината на зародилия проблем.

 

Тенденциозно отношение към обособените претенденти, като на сегашния шеф се даде минимум време и беше жестоко прекъсвана, с цел да не може да изложи бъдещите си креативен проекти и тактики за развиването на театъра.

 

Относно претендентите класирани на първо и второ място

Никой от двамата претенденти класирани на първо и второ място не сподели познаване на спецификата и проблемите на обособените креативен колективи, както и на техническите
служби, като спечелилия претендент приказва за всички други надарени хора в академии и учебни заведения, само че не загатва нищо за сегашната натрупа на театъра, който реализира креативните си и финансови триумфи, с помощта на тях.

 

Същата желае основаване на студия за образование и издаване на документи от името на театъра, което не дава отговор нанационалния ни статут и функционалности на театъра. По този метод тя желае да го трансформира в образователен спектакъл и обезсмисля съществуването на
такива в другите висши институти.

 

Спечелилата, не познава кодекса на труда. Това проличава от думите и, че ще освобождава хора в ПРЕДпенсионна възраст.

Отклони всички въпроси, свързани с финансите на театъра, като сподели, че за това има финансисти, което значи че тя няма визия, дали може да бъде осъществен нейния репертоарен проект.

 

В подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния спектакъл, работещите в националния културен институт упорстват министърът на културата да анулира резултатите от състезанието за шеф на Държавния музикален и балетен център – София. .

Изпратено е и писмо до Министъра на културата от името на Музикалния спектакъл, незабавно след качването на записа от състезанието. В писмото се пита за какво при съществуването на шеф, който финансово стабилизира театъра, който поема длъжността, когато Музикалният спектакъл е в положение на филит и още на първата година от ръководството си тя го изкарва на облага от плюс 313 292 лева? Защо при толкоз сполучлива репертоарна политика, която цялостни салоните на Музикалния спектакъл се постанова промяна на неговия шеф и то кагато театралният сезон е в разгара си – извънредно несъответствуващ миг за сходни радикални промени?

 

В сряда следва чиновниците на теаръра да срещнат с проблема публицисти, по време на конференция, която приготвят.

 

Във вторник ФрогНюз направи питане до Министерство на културата по отношение на вероятните нарушавания, които са позволени по време на състезанието за избор на нов шеф на институцията, само че до този миг отговор не сме получили.

 

Очаквайте продължение!

 

Констанца Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР