Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Така на практика

...
Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Така на практика
Коментари Харесай

Омбудсманът: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток

Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Така на процедура е застрашено естественото действие на този тип услуги и съществува действителен риск от утежняване на поддръжката за хиляди хора в уязвимо състояние.

Ковачева акцентира, че организациите са обезпокоени, тъй като в одобрените стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 година, както и по осъществените планове по оперативните стратегии, не е планувано нарастването на цените на тока и природния газ и заложените средства се оказват извънредно незадоволителни за естественото действие на обществените услуги. А получените обезщетения от 110 лева за мегаватчас са били отпуснати единствено за октомври и ноември м.г., само че не и за идващите месеци.

Друг проблем с финансирането на дейностите се оказва неналичието на заложени средства за покриване на разноските и за нарастването на заплатите от 1 януари 2022 година на работещите в обществената сфера, каквото е планувано по Наредбата за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, финансирани от държавния бюджет.

" В настоящите стандарти нужните средства не са планувани, а високите цени на електрическата енергия и природния газ не разрешават да се преразпределят средства по други посоки, в това число за актуализиране на заплатите ", показва Диана Ковачева. Тя добавя, че съществува действителен риск забележителен брой чиновници да изоставен системата или да заведат искове против доставчиците на услугите за несъблюдение на отговорностите им по нормативен акт.

" В обстановката съществено наранени ще се окажат и потребителите на обществените услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 година към този момент ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електрическата енергия и природния газ. Това значи, че ще има нарастване на таксите с сред 30% и 40%, което за хора в уязвимо състояние, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски приходи, ще се окаже непостижима тежест ", акцентира омбудсманът.

Затова Ковачева упорства за незабавни дейности по застраховане естественото действие на обществените услуги и гарантиране на правата както на потребителите, по този начин и на работещите в системата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР