Това съобщи в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

...
Това съобщи в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
Коментари Харесай

Депутатите от ДПС напускат Комисията по вероизповеданията

Това заяви в пленарната зала ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата.

Повод за оставките са изказвания на ръководителя на комисията Красимир Велчев от ГЕРБ при разискването на препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Измененията предвиждаха обезщетяване на ранени жители по време на митинги при комунистическия режим, само че бяха отхвърлени от болшинството.

Тогава Велчев съобщи, че от ГЕРБ са срещу, тъй като:

"Тези хора са търсели своите права и основно са протестирали срещу практиките на тоталитарния режим. Обществото не е не запомнило дейните борци и привилегиите и пенсиите, които получаваха, в този момент връщаме тези практики посредством хората, които стачкуваха против тях ".

Той видя и опит Движение за права и свободи "пак да насъсква " електората си, само че, по думите му, хората не са не запомнили "целувката на Орлов мост (между Лютви Местан и Сергей Станишев - б.р).

"Въпросът не е в материалната страна, а честен акт към потърпевшите. Изявленията на Велчев са ксенофобски, насаждат ненавист, разделяне и опълчване в обществото ", съобщи Карадайъ, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него комисията по правата на индивида не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските полезности слага под риск стабилността на страната и единството на нацията.

"На 28 септември от Движение за права и свободи желаеха оставката на Велчев. ГЕРБ не ни чуха и маските паднаха, появи се същинското им лице - обединението е идейно и ценностно основана на национализма и ксенофобията, разяснява Карадайъ.

По думите му изказването на Красимир Велчев след поисканата му оставка е било опит за операция на публичното мнение и "да се сътвори усещането, че всичко е, тъй като Движение за права и свободи желае да вземе едни пари от нас - българите, и да ги даде на някаква група хора ". Карадайъ прикани законопроектът да се прочете непредубедено, с цел да стане ясно, че няма никаква прилика с режима на дейните борци.

"Не се осъзнава персонално от господин Велчев, а очевидно и в ГЕРБ какъв брой тежки могат да са последствията от сходно държание ", сподели още водачът на Движение за права и свободи.

Според него нещата наподобяват прекомерно зле, надалеч от нормалността, надалеч от Европа.

"Опасност е да създаваш подстрекателство, изграждайки следващите легенди за Движение за права и свободи, прокарвайки разграничителна линия "наши - ваши ", противопоставяйки, генерирайки ненавист и експанзия. И тази заплаха има връзка с националната сигурност. От Движение за права и свободи постоянно сме били срещу опълчването и разделянето ", акцентира Карадайъ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР