Това съобщи пред NOVA експертът по сигурност и бивш министър

...
Това съобщи пред NOVA експертът по сигурност и бивш министър
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Ескалация в Черно море има, напрежението се повишава

Това заяви пред NOVA специалистът по сигурност и някогашен министър на защита Велизар Шаламанов.

 

Руското министерство на защитата заяви за пукотевица по търговски транспортен съд отвън акваторията на Украйна. Москва разгласи, че техен патрулен транспортен съд е стрелял предупредително по транспортен съд " Сукру Окан ", плаващ под флага на Палау.

 

Според Русия корабът не е дал отговор на настояването да спре за ревизия. Затова благодарение на хеликоптер на борда му се качили съветски военни. След приключването на инспекцията, плавателният съд траял към украинското пристанище Измаил.

 

Според данните, корабът плава към румънското пристанище Сулина, където се чака да дойде към 9 часа. По-късно стана ясно, че плавателният съд е край крайбрежията на България.

 

В студиото на „ Здравей, България ”  Шаламанов разяснява, че най-вероятно става дума за икономическата зона на България.

 

„ Много е значимо да реализираме тази цялостна ситуационна информираност и с наши средства за наблюдения, в случай че би трябвало от Космоса или от въздух. Защото не от през вчерашния ден напрежението в Черно море нараства, в действителност най-малко от 2014 година С цел да не се допусне даже един провокативен случай да докара до в действителност сериозна рецесия, би трябвало да има тази цялостна информация ”, добави той.

 

„ Все още няма публична позиция от Министерски съвет ”, добави специалистът.

 

" Засега цялата информация по случая се базира на цитиране на съветското министерство на защитата ".

 

На въпроса дали е допустимо да бъдат обстрелвани български кораби, Шаламанов разяснява: „ Не може да бъде изключено, само че доста по-важно е да бъдат взети нужните ограничения това да не бъде допускано посредством инструментите на възпиране ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР