Това съобщи началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от

...
Това съобщи началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от
Коментари Харесай

3000 българи без книжки за висока скорост в ЕС

Това заяви началникът на "Пътна полиция " Бойко Рановски, представен от "Монитор ".

"Всеки български водач, който е бил сниман в нарушаване в някоя страна - членка на Европейския съюз, отива в специфична система, до която имат достъп сътрудниците от Пътна полиция от другите страни. Ние също имаме подобен достъп. Тогава до притежателя на автомобила се изпраща писмо от съответната страна. То идва на домашния му адрес. Ако не го заплати непринудено или в случай че наказването за нарушаването му планува лишаване на свидетелството за ръководство, то ние му го взимаме ", изясни още Рановски.

Най-често санкциите идвали от Гърция и Германия. При неплащане законът даже предвиждал конфискация на движимо и недвижимо имущество. Това е заложено в Закона за признание, осъществяване и изпращане на решения за конфискация или лишаване и решения за налагане на финансови наказания. Той се ползва към този момент и у нас. Член 3 от него гласи, че всяка санкция или всевъзможен тип парична глоба, наложена с акт, ще се събира от Национална агенция за приходите в съответната страна.

За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е осъществено нарушаването, би трябвало да изпрати акта на български език до съответния областен съд по местоживеене на водача. След това документите се придвижват до Национална агенция за приходите и КАТ за определяне на самоличността на водача и той предстои на най-тежката глоба - конфискация, в случай че не заплати санкцията си.

Вече има няколко сходни случая в страната, оповестяват от Пътна полиция, откакто в законовия период не са съумели да си приберат санкциите.

Само във Франция сниманите български водачи, които са нарушавали разпоредбите, са над 14 хиляди за последните години. За останалите европейски страни няма точна статистика, защото от Пътна полиция регистрират цифрите едвам, откакто има влезнало в действие правосъдно решение от съответния съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР