Това съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите

...
Това съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите
Коментари Харесай

ООН: България на 4-то място в света по застаряване

Това заяви доктор Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Целта на форума е да се обсъдят с локалната власт и неправителствени организации ограниченията, които би трябвало да се вземат за разрешаване на демографската рецесия в страната.

"България с 26,1 на 100 население над 60-годишна възраст се подрежда в света след Япония, Италия и Германия ", уточни още доктор Войнова. По думите й застаряването на популацията е международен развой, само че най-бързо застаряващият континент е Европа.

Очаква се до 2050 година 35 на 100 от популацията на континента да бъде в над 60-годишна възраст. Същата е наклонността и в Европейския съюз, в който през 2015 година за пръв път е регистриран негативен натурален приръст макар миграционния напън през последните години, добави доктор Войнова.

Населението на България за 10 години - от 2004 до 2014 година, е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е приблизително огромен град като Враца.

Средната възраст на популацията в страната е 43,5 години, а спомагателен проблем е, че то не е отмерено разпределено по регионите.

По думите на Емилия Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които би трябвало да се оправим. Според нея на пазара на труда няма спор на поколенията. Ако при започване на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то в този момент при пенсионирането на 100 души стартират работа единствено 64 младежи.

Всички ограничения за справяне с демографската рецесия би трябвало да са незабавни, неотложни и бързи, уточни в умозаключение доктор Войнова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР