Това съобщава mediapool.bg, позовавайки се на източници от правителството по

...
Това съобщава mediapool.bg, позовавайки се на източници от правителството по
Коментари Харесай

Кирил Ананиев е вероятният нов здравен министър

Това оповестява mediapool.bg, базирайки се на източници от държавното управление във връзка извършения през днешния ден Политически съвет на ръководещата коалиция, който е утвърдил номинация на новия здравен министър.

Постът министър на опазването на здравето остана незает откакто доктор Николай Петров бе заставен да си тръгне на шестия месец от заемането на поста.

Кандидатурата обаче не бе оповестена през днешния ден с обяснението, че това щяло да стане при внасянето й от премиера Бойко Борисов в Народното събрание след гласуването на Закона за бюджета за 2018 година на първо четене.
Известно е, че Ананиев е считан за "бюджетаря " в МФ.

Лидерите на партиите в обединението - Бойко Борисов и партийният му заместител Цветан Цветанов дружно с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров са избирали всред няколко вероятни кандидатури, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Избраникът на ръководещите този път не е доктор, а финансист. Кирил Ананиев сега оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ананиев е зам.-министър на финансите в съвсем всички държавни управления от 1998 година насам, а през тази година беше финансов министър в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев. Заради опита и експертните му знания се употребява с поддръжката на всички политически партии. Той беше подсилен от Българска социалистическа партия при съставянето на служебния кабинет, което в този момент слага Българска социалистическа партия в деликатна обстановка в миг, когато инициира избор на съмнение към кабинета "Борисов 3 ".

За поста здравен министър бяха спрягани още имената на настоящия зам.-министър Мирослав Ненков и на шефа на Александровска болница Костадин Ангелов.

С дребни спирания, Ананиев от дълги години е представител на страната в надзора на НЗОК и е осведомен с проблемите на бранша в развиване. От него и финансовото министерство пристигна и непопулярното предложение в бюджета на здравната каса за следващата година, да бъде натрапен мораториум за финансирането на медикаменти с нови молекули и нови медицински действия.

Според Ананиев по този начин нарастването от 400 млн. лв. в бюджета на касата няма да бъде "изядено " от нови медикаменти и действия, а ще бъде вложено в възстановяване на услугите от настоящия пакет.

Постът на здравен министър беше овакантен, откакто предишния понеделник Николай Петров подаде оставка поради журналистическо следствие на бТВ, което го уличи, че като шеф на ВМА е дал две публични поръчки на компания на мъжа, с който живее щерка му. Петров подаде оставка, която Борисов одобри, а в ГЕРБ окачествиха постъпката му като "морален акт " на заслужен човек. Предстои гласуването на оставката в Народното събрание и избора на нов здравен министър.

Още предходната седмица ръководещите обявиха, че ще търсят за поста човек с мениджърски опит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР