Това са поколения, които през 80-те и 90-те години имаха

...
Това са поколения, които през 80-те и 90-те години имаха
Коментари Харесай

Организаторът на Биенале на илюстрацията пред Фрог: Изпуснахме твърде много поколения и плащаме своя данък

" Това са генерации, които през 80-те и 90-те години имаха опцията да работят за разлика от други, само че по една или друга причина работеха по избрани стандарти, които не бяха доста добре одобрени. ", изясни Радева. 

 

" Именно посредством Биенале на илюстрацията ние желаеме да притеглим от ден на ден генерации, от ден на ден художници, все-повече създатели. Биеналето не крие създателите си, те имат опция да се срещнат с необятната публика, с издателствата и мен персонално това доста ме радва, тъй като подвига равнището на българската хармония в книжния ни пазар ", добави тя.

 

" Част от програмата и задачата на сдружението на българските илюстратори и Биенале 2022 е да работим за по-доброто финансиране на художниците у нас, за определяне на едни такива финансови рамки, в които да сме си задоволително потребни един на различен, да не си подбиваме цената  на хляба ".

" Аз в никакъв случай не съм крила, че на мен ми се е налагало да работя за два $ на илюстрация, само че когато си млад художник и би трябвало да започнеш да работиш, намираш и такива поръчки, които не искаш да откажеш. Да, случвало ми се е да работя за извънредно малко пари, случвало ми се е да работя и за положителни пари. Това е естетвения път на всеки един създател, да минава през такива обстановки ", показа Милена Радева. 

 

" Като художник и илюстратор считам, че нямаме задоволително конгреси в България, в които да представяме илюстрацията като независимо изкуство отвън рамките на книгата и книжния пазар. Всъщност Биенале на илюстрацията е единствения конгрес, който събира на едно място всички генерации художници и илюстрации, които желаят да вземат участие. Ние каним всеки, който е от сферата да се включи във форума и почтено казано откриваме непознати имена, в които откриваме доста самун, почва, гений и се надяваме да ги представяме уместно на обществото. Защото илюстрацията от дълго време не е в книгата. Тя е в рекламата, пиара, маркетинга, медиите, уеб пространството, обществените медии, гейм промишлеността, всевъзможен тип образни форми, печатни медии. Прото тя е на всички места към нас ", сподели Радева.

 

" И точно посредством Биенале на илюстрацията ние желаеме да притеглим от ден на ден генерации, от ден на ден художници, все-повече създатели. Биеналето не крие създателите си, те имат опция да се срещнат с необятната публика, с издателствата и мен персонално това доста ме радва, тъй като подвига равнището на българската хармония в книжния ни пазар ".

Радева акцентира, че огромна част от  художниците, които вземат участие в Биенале на илюстрациите работят отвън България, само че вземат решение да се включат, тъй като усещат тази връзка по-специална. 

Тя добави, че гостите на изложбата тази година ще видят едно извънредно многообразие от стилове, от художници, от хармония, от визуалност, от цветове, от графичност, от гама, които да създадат и изградят тази галерия в две много огромни зали.

 

" И измежду това голям брой, ти виждаш нещо, което изпъква. И това е и задачата на нашето жури, да избере изпъкналите произведения ", акцентира уредникът на събитието.

 

Близо триста български художници със 772 истински произведения се включиха в Биеналето на илюстрацията тази година.

 

Изложбата е показана в изложбена зала " Триъгълна кула на Сердика ", ще бъде открита за публиката на 22 ноември 2022 година от 18:00 до часа.

 

Тя  ще може да бъде прегледана до 27 януари 2023 година

Включените илюстрации са селектирани от над 700 произведения на познати и непознати български създатели от страната и чужбина и ще бъдат допълнени от осъществените им книжни творби.

Трима създатели ще бъдат наградени в категориите „ Реализирана творба “, „ Нереализирана творба “ и „ Цялостно творчество “.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР