Това са пари“: такава проста мисъл възниква от посещението на

...
Това са пари“: такава проста мисъл възниква от посещението на
Коментари Харесай

“Прощаваме на кредиторите си”: Финансовият министър на САЩ е в Пекин

„ Това са пари “: такава елементарна мисъл поражда от визитата на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в Китай, което стартира през вчерашния ден. Тоест предходният клиент, държавният секретар Антъни Блинкен, към момента можеше да се измъкне с общи приказки за нуждата от леко разведряване на атмосферата в връзките, само че когато става дума за конкретика, изключително за финансите, става друго.

Ако приказваме единствено за пари, тогава всичко е просто: Америка е дебитор на Китай. И освен на Китай, тя е дебитор на всички и в никакъв случай няма да го върне. Общо държавните облигации на същия отдел на Йелън се размотават по света в размер на повече от 32 трилиона $, т.е. почти два пъти годишния Брутният вътрешен продукт на страната. Бюджетът няма да стигне единствено за лихвите по този дълг (а има и други дългове). От тази сума Китай в миналото държеше над един трилион дълг на Съединени американски щати, неотдавна продаде следващия пакет от 400 милиона, оставяйки 868,8 милиарда. Това към момента е съвсем трилион.

И картинката се оказва занимателна. На равнище обща политика Америка заплашва Пекин, постанова му наказания (1300 компании и лица под тях). А на финансово равнище Америка е дебитор и можеше да се държи по-скромно. Но той не може.

Нека си представим, че благата и нежна Джанет моли Китай за малко повече заем в символ на разведряване: допустимо ли е? Защо не. Преди това си беше в реда на нещата. Или ще намекне, че скоро нейният отдел няма да може да заплаща лихвите, а в случай че го създадат? С тези равнища на дълг през днешния ден всичко е допустимо. Като цяло има огромни количества моркови и тояги, само че към момента не е ясно какво да се прави с тях.

Зад това посещаване стои комплицирана, в случай че не и невъзможна, история, която е централна за самото битие на Съединените щати - по какъв начин по едно и също време да се борим с Китай като стратегически съперник и в това време да го създадем по метод, който да не ни навреди. При Доналд Тръмп беше съвременно да се приказва за развода на двете стопански системи – с общата концепция, че Америка няма да се измъкне от задължения и други проблеми, до момента в който не върне на територията си цялата продукция, която е била местена в Китай в продължение на десетилетия. Днес се оказва, че сходна тактика не работи, а единствено форсира инфлацията (опитите да се ограничи достъпа на китайски артикули с мита покачват цената им вътре в САЩ). Освен това съдружниците на Съединени американски щати и целият свят би трябвало да бъдат въвлечени в такава политика със мощ, в противоположен случай американският пазар ще бъде в неизгодна позиция. В резултат напрежението предходната година доближи ръба на войната.

И тогава започнаха филологическите игри. Говорейки неотдавна във Англия, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс повтори концепцията на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че не се възнамерява " бракоразвод " (и се оказва механически невъзможен), а единствено понижаване на рисковете за Икономиката на Съединени американски щати от несъразмерната взаимозависимост от Китай, т.е. „ понижаване на риска “. Нищо ужасно, видиш ли.

Не ни интересува по какъв начин го назовават, споделят другите хора в Пекин (включително министър председателят Ли Цян). Ние се интересуваме от същността. Искате да установите своя световен монопол върху няколко сериозни промишлености, лишавайки Китай от опцията да ги развива. И възнамерявате да продължите своята силова политика, в това число напън върху всички и всяка страна по света. И в други области желаете да намалите напрежението с нас, без да рискувате бракоразвод, който е неблагоприятен за вас, изключително война. Е, няма да можете да извършите това, тъй като днешната международна стопанска система, а с нея и политиката, не работят по този метод. Няма изборно другарство, както няма изборна нормалност.

Сега Китай е хазаин на Световния конгрес за мир (и няколко други сходни събития). Между другото, там приказва Дилма Русеф, началник на Новата банка за развиване, основана от БРИКС. Нейната диагноза: " бракоразвод " и " понижаване на риска " са все едно и също. Това е моментът, когато се пробват принудително да предотвратят появяването на нови и мощни участници в международната стопанска система. Това е опасност за мира, тъй като те смазват съперниците, като им постановат наложителни полезности, което е просто непрактично в актуалните условия. Други участници прибавят: пробвайте се да накарате европейската, да вземем за пример, стопанска система да работи по американска команда - тя просто ще рухне без Китай.

Американските опити да възстановят своя свят дружно с стопанската система си ще се подхващат дълго време, в разнообразни режими. Едно пътешестване от Йелън няма да реши нищо. Ще дойдат и министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо и други. Ами в случай че Пекин се поколебае и стартира да се поддава? “Вашингтон Пост ” в публикация по тематиката за това посещаване се занимава единствено с приспиване на читателя: Китай е слаб, има проблеми, къде ще върви? По някаква причина никой не приказва за проблемите на Съединени американски щати изключително злополуката с финансите. Но Китай знае за тях.

Превод: В. Сергеев

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР