Това са лични истории, с които се обвързваш, от които

...
Това са лични истории, с които се обвързваш, от които
Коментари Харесай

Пациентите с инфертилитет не са само медицински данни

Това са персонални истории, с които се обвързваш, от които ставаш част от време на време за доста дълъг интервал от време, споделя проф. доктор Таня Тимева

Проф. доктор Таня Тимева е медицински шеф и завеждащ отделението по асистирани репродуктивни технологии (АРТ) на медицински комплекс " Д-р Щерев ". Специалист с дълготраен опит в региона на репродуктивната медицина, репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията. През 2007 година получава докторска степен в региона на предимплантационните прогностични фактори и пренаталната диагностика в асистираните репродуктивни технологии. От 2018 година е професор по акушерство и гинекология в Русенския университет " Ангел Кънчев ". Професионалните й ползи са ориентирани към лекуване на неплодородие, приложение на модерните асистирани репродуктивни технологии, репродуктивна генетика, молекулярна патология и пренатална диагностика. Участва в работната група на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE),която разгласява през 2020 година правила за ячникова стимулация (Ovarian Stimulation Guideline).Проф. Тимева има голям брой научни изявления в реномирани интернационалните научни списания и изнася презентации на влиятелни интернационалните научни конгреси. Главен редактор на профилираното списание " Репродуктивно здраве ". В дългогодишната си здравна процедура е помогнала на стотици дами и двойки, страдащи от инфертилитет, да реализират фантазията си за бебе.

Проф. Тимева, вие имате голям опит в лекуването на инфертилитет, за какво решихте да се занимавате тъкмо с асистирана репродукция?

Докато специализирах " Акушерство и гинекология ", имах изключителната опция да се изучавам от проф. Атанас Щерев - безспорният пионер в репродуктивната медицина в България. Неговото наличие при започване на професионалния ми път ме болести за асистираните репродуктивни технологии. " Черпех вода от извора " под управлението на най-хубавия и, несъмнено, мечтаех, в случай че мога, със същия триумф да оказвам помощ на пациентите. С времето и с разрастването на екипа ни открих, че това е и неговият блян - да предава знанията си и да подтиква лекарите, с които работи, непрестанно да усъвършенстват знанията и уменията си. Все отново 80% от репродуктивните експерти в България са или негови възпитаници, или са се учили от лекари, почнали кариерата си с проф. Щерев.

Помните ли някои от първите процедури инвитро и какво е чувството да участваш в случването на най-голямото знамение - това на живота?

Разбира се, че помня първите си случаи. Пациентите не са единствено досиета, нито единствено медицински данни. Това са персонални истории, с които се обвързваш, от които ставаш част от време на време за доста дълъг интервал от време. Нерядко битката с инфертилитета се води в продължение на години, само че най-важното е да достигнем стремежи резултат - крепко и доносено бебе. Да вземам участие в случването на това знамение за мен е на първо място професионален дълг и отговорност, а също така мога да подчертая, че резултатите се дължат на усилието на цялостен екип от експерти: лекари, биолози, ембриолози, андролози, генетици, имунолози, акушерки, фармацевти и така нататък

Според Вас от Вашия дълготраен опит по какъв начин се трансформира профилът на пациентите с репродуктивни проблеми?

Както в България, по този начин и в цяла Европа се покачва междинната възраст на нашите пациенти, като най-честата причина за това е отлагането на репродуктивните проекти за довеждане докрай на обучение, кариера, струпване на някаква материална сигурност. Излишно е да разясня какви са резултатите от това върху репродуктивните благоприятни условия, защото даже с най-съвременните способи за възстановяване на успеваемостта при инвитро лекуването не може да се обърне естественият ход на живота. Сочат го всички данни, български и интернационалните - най-висока е успеваемостта при пациентки към 30-годишна възраст, над 35-40 години резултатите стартират фрапантно да се трансформират. Друга сериозна смяна, която отчитаме, е в информираността на двойките. Все повече пациенти идват разучили, готови, задаващи доста съответни въпроси. Информираността им ги прави по-сигурни и по-спокойни, което улеснява нас, лекарите. Нашият съвет е единствено един - да употребяват само достоверни източници на информация. Голяма част от уеб страниците на репродуктивните клиники са такива.

След толкоз доста родени бебета с помощта на Вашия професионализъм и религия усещате ли себе си като съумял човек и доктор?

Когато мога да разреша комплицирани случаи, когато мога да оказа помощ на пациенти, които към този момент са на лимита си, пред отвод, единствено тогава се усещам съумяла в професионален проект. Не многото триумфи вършат убеден лекаря, а провокациите и компликациите, които преодолява дружно с екипа си и с пациентите, несъмнено. Не мога да отрека, че най-силно е възприятието за изпълнен професионален дълг на Благовещение - празникът на Медицински комплекс " Д-р Щерев ", когато в болничното заведение ни идват стотици деца, за чието основаване сме помогнали с моите сътрудници в АРТ отделението ни. През 2020 година се наложи да го отменим, а през 2021 година да го проведем онлайн и тази зареждаща среща ни липсва. Надяваме се следващата година да можем да срещнем " нашите " деца, тъй като те са още повече макар пандемията и паниките. Хората не престават да вършат бебета и да основават живот, тъй като в това виждат смисъла и бъдещето.

Вашето персонално благопожелание към двойките, които занапред ще се сблъскат с диагнозата " неплодородие "?

Ще ми се тези двойки да са по-малко, тъй като това е освен диагноза, а от време на време тежък и прекомерно дълъг път с доста провокации за пациентите, с цел да се стигне до мечтаните бременност и раждане. Но на тези, които би трябвало да потърсят доктор, с цел да прегърнат своето дете, поисквам бързо да намерят техния експерт, с цел да могат дейно и сполучливо да се лекуват и да осъществят фантазията си да чуят звънкия смях на тяхното дете вкъщи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР