Това са данните от проведения екзит пол на Тренд за

...
Това са данните от проведения екзит пол на Тренд за
Коментари Харесай

Какъв беше демографският профил на политическите партии и коалиции?

Това са данните от извършения екзит пол на " Тренд " за парламентарните избори от 2 април 2023 г. 

Представяме ви детайлности за демографския профил на обособените политически партии и обединения. 

Ето и някои акценти: 

Кога са взели решение?

17% от българите са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите. 78% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласоподават за обединението още преди акцията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласоподават за тях в последните 30 дни. Сред последователите на „ Възраждане “, близо една пета са решили да гласоподават за тях в последните няколко дни.

Хартия или машина?

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, при които гласоподавателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Пол

Електоратите на обособените партии са относително уравновесено разпределени по пол. Прави усещане само очебийно по-женския профил на гласоподавателя на „ Левицата “ - над 60% от гласувалите за обединението са дами. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско наличие в обединението.

Възраст

62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за „ ИТН “ са до 40 години. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду хората над 70 години.

Образование

Сред главните обединения, електоратите на ПП-ДБ и „ Възраждане “ са тези с най-голям учебен статус – надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

Електорална миграция

При съвсем всички съществени обединения, над 80% от гласоподавателите са повторили вота си на тези избори спрямо извършените през октомври. Изключение вършат гласувалите за „ Продължаваме промяната “ на изборите през предходната година, измежду които 25% са трансформирали вота си на 2 април.

Тип обитаемо място

Една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. 77% от електората на Движение за права и свободи живеят в селата. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР