Това растение лесно може да бъде закупено от супермаркетите, има

...
Това растение лесно може да бъде закупено от супермаркетите, има
Коментари Харесай

Това растение лесно може да бъде закупено от супермаркетите, а има невероятни ползи за организма

Това растение елементарно може да бъде закупено от супермаркетите, има прелестен усет, напомнящ хрян, а персите са го употребявали като лек. Ако ви следва пазар, прибавете в кошницата си и кресон.

Кресонът е бързорастящо зелено растение с фини стъбълца и дребни листенца. Вкусът му го прави все по-предпочитано за овкусяване на салати, супи, ястия.
Това, което може би не знаете е, че кресонът има редица здравословни изгоди, като контролира кръвната захар, понижава риска от развиването на Алцхаймер, има добра търпимост при пациенти с нарушена функционалност на щитовидната жлеза и други.

Отличен източник е на витамин С
Знаете ли, че кресонът е един от най-хубавите източници на витамин С? Всъщност количеството витамин С, което се съдържа в него е по-високо от това, което се съдържа в портокалите. Ето за какво е добре да го добавите в менюто си.
Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Подсилва имунитета
Ако желаете да засилите имунитета си и постоянно да сте в добра форма, хапвайте по-често кресон. Високите количества витамин С, които се съдържат в него биха били съвършено оръжие против вируси, бактерии, инфекции. Не бива да забравяме, че този витамин е мощен антиоксидант, който се бори против свободните радикали и всички признаци на инфектиране и по този метод усъвършенства имунитета.

Доставя на организма положителни количества фолиева киселина
Освен витамин С, кресонът съдържа и положителни количества фолиева киселина, което е значимо хранително вещество, изключително за бременни дами и кърмачки. Освен това тя понижава и риска от инсулт, рак на гърдата, рак на дебелото черво и остеопороза.
И това е забавно: Растение пази от канцерогени в тютюневия пушек - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

Подобрява абсорбцията на желязо
Тъй като кресонът съдържа огромно количество витамин С, това растение би било в действителност потребно за възстановяване усвояването на желязо от тялото. Желязото е доста значимо хранително вещество за превозване на О2 от белите дробове до другите елементи на организма.
Витамин С ще подтиква абсорбцията му и по този начин ще бъдете в положително здраве. Неусвояването на желязо може да докара до появяването на анемия и други затруднения свързани с недостига на минерала.

Перфектен източник на калций
Още една добра причина да добавите в менюто си кресон е, че той съдържа огромно количество калций, който дейно може да понижи развиването на редица болести, измежду които са сърдечносъдови, диабет, хипертония.

Също по този начин, калцият понижава и риска от появяването на костни болести, изключително остеопороза. Редовният му банкет укрепва костите и подтиква производството на остеобласти (образуващи костна тъкан).
Облекчава кашлицата
Кресонът съдържа съединения, наречени серни гликозиди, за които се счита, че могат да облекчат неразположенията при бронхит и кашлица. Някои специалисти настояват, че тези съединения имат отхрачващо деяние. Ето за какво, когато страдате от простуда и кашлица, хапвайте кресон.

Източник: az-jenata.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР