Това произшествие, което предизвикало голям шум по цял свят, се

...
Това произшествие, което предизвикало голям шум по цял свят, се
Коментари Харесай

Последният полет на капитан Мантел

Това произшествие, което провокирало огромен звук по целия свят, се случило през 1948 г. Събитията се развили в щата Кентъки, в непосредствена непосредственост до Форт Нокс  – мястото, където се съхранява златният запас на Съединени американски щати.

Всичко почнало рано сутринта на 7 януари в град Луисвил. Неколцина поданици забелязали в небето постепенно летящ чудноват обект с много огромни размери. Появили се още очевидци, събрала се навалица. Един от очевидците се обадил в полицията, по-късно втори, трети. Стигнало се до такава степен, че телефонът просто не спирал да звъни. Всички позвънявания се свеждали до едно: в небето лети нещо като парашут. Диаметърът му съответствал на почти 100 метра, а на пръв взор изглеждало, че е направено от метал. В 13.15 ч. полицейският комисар към този момент не издържал и позвънил в най-близката военна авиобаза – „ Годмън “. Оттам го посъветвали да се обърне към изпитателния център на Военно-въздушните сили на летище „ Райт-Патерсън “.От центъра уверили комисаря, че сега не се правят никакви въздушни тествания. Най-вероятно, жителите на града били объркали нещо. Сметнали са безобидни облаци за заплашителен обект и се паникьосали.

Разбира се, жителите можели и да сбъркат. Но в 13.35 ч. върху радарите на центъра за ръководство на полетите в авиобазата „ Годмън “ се появил знак на неидентифициран летящ обект. Той се приближавал от югоизток, като поддържал височина 3950 метра. Няколко минути по-късно чиновници въз основата, намиращи се до пистата, видели със личните си очи нещо неразбираемо в небето.

Летящият обект не приличал на аероплан. Опитали се да го прегледат с бинокли, само че по този начин и не открили какво съставлява. Странният обект застанал над летището и стоял по този начин 30 минути. Само трансформирал цвета си – от сребрист последователно станал бледорозов. След това се издигнал до облаците и още веднъж спрял неподвижно.

В този миг във въздуха се намирали 4 изтребителя Р-51 „ Мустанг “, които изпълнявали подготвителен полет. Командир на това звено бил капитан Томас Мантел. Командването въз основата се свързало с него и заповядало неотложно да бъде изменен главният курс и да стартира гонене на обекта. Капитан Мантел съобщил, че схваща задачата. Неговото звено трансформирало курса и пристъпило към осъществяването й.

Горивото на един от „ мустангите “ свършвало, по тази причина се наложило да кацне. Другите 3 изтребителя почнали да набират височина, с цел да прихванат мистериозния обект. Когато достигнали 5700 метра, подчинените на капитан Мантел прекратили преследването и почнали да се снижават. Те работили в тъкмо сходство с инструкциите на Военновъздушни сили, които ясно предписвали, че на височина 4200 метра водачите са задължени да носят кислородни маски заради неналичието на О2 в разредената атмосфера.„ Мустангите “ нямали кислородни маски, по тази причина водачите не можело да бъдат упрекнати в нарушение на заповедта. Докато се снижавали, те пробвали да предупредят Мантел, че се издига прекомерно високо, което е рисково без кислородна маска. Но той към този момент се бил увлякъл в преследването. Упорито набирал височина, до момента в който достигнал 7000 метра. След това предал известие, в което се посочвала височината, както и, че обектът се намира над неговия изтребител. Представлявал огромен железен кръг, към който той се приближавал. Това били последните му думи. Връзката прекъснала.

Всички опити да се възвърне останали несполучливи. Два часа по-късно изпратената специфична група разкрила падналия в полето „ мустанг “. При удара си в земята самолетът се взривил. В кабината намерили обгореното тяло на капитан Мантел. Часовникът върху ръката му показвал 16.12 ч.

Капитан Мантел и мястото на авариралия аероплан

Представители на командването Военновъздушни сили декларирали, че причина за гибелта на капитан Мантел станал отвод на мотора заради огромната височина. Изтребителят Р-51 „ Мустанг “ не бил планиран да работи в разредена атмосфера. Недостигът на О2 засегнал и самия водач, който изгубил схващане. Колкото до летящия обект, съгласно управлението на Военно-въздушните сили, капитан Мантел умрял трагично, до момента в който преследвал елементарен метеорологичен балон. Всякакви други хипотези били изрично отхвърлени.

Разбира се, малко на брой повярвали. Капитан Мантел бил доста умел водач. Затова било безусловно неразбираемо за какво е нарушил инструкциите и се издигнал без кислородна маска на такава огромна височина. Макар, че ненапълно било ясно. Обяснението за това би трябвало да се търси в заповедите на Военно-въздушните сили на Съединени американски щати, давани през тези години. Една от тях гласи, че военните летци би трябвало да преследват НЛО и да го пленят непременно. Логично е да се сметне, че щом е нарушил техническите параметри на полета, капитан Мантел се е съобразил точно с тази заповед – „ непременно “. Следователно, е разпознал летящия обект точно като НЛО. А по отношение на метеорологичния балон – един умел водач едва ли би го сбъркал с „ огромен железен кръг “. Ако в действителност е било балон, капитан Мантел е щял да се снижи незабавно – и за него този полет нямало да се окаже финален.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР