Това правителство се е захванало с промени в Конституцията и

...
Това правителство се е захванало с промени в Конституцията и
Коментари Харесай

Крум Зарков: Не е редно към Конституцията да се подхожда като към състезание на проекти

Това държавно управление се е захванало с промени в Конституцията и това е легитимационна основа на една доста необятна коалиция, включваща с изключение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Апелирам доста деликатно да се работи с основата на българската държавност и право, тъй като това не е преходен въпрос. Това съобщи в студиото на " Още от деня " Крум Зарков, юридически секретар на президента Румен Радев във връзка концепцията служебно държавно управление да бъде последното постоянно държавно управление.

" Има неща, които могат и би трябвало да се трансформират в частта " правосъдна власт ", те са от дълго време известни и разисквани, и аз се надявам да се съсредоточат върху тях, тъй като виждам, че от дневния ред тематиката правосъдна промяна сякаш отпада от целите на новото ръководство ", сподели Зарков.

По думите му, предлагането за преустановяване на мониторинга по повод върховенството на закона е откакто са оценени последните 12 месеца, 10 от които отговорно е било служебното държавно управление и тогава е признат закона за механизма за следствие на основния прокурор:

" Няколко часа, откакто бе определен първият арбитър, която да стане прокурор, се подложи на подозрение метода, по който той се избира, и през днешния ден правната комисия гласоподава точно това. "

Зарков съобщи, че гледа с огромна вяра към това, че има постоянно държавно управление и то би трябвало да продължи пътя към една от доста значимите цели на България - приемането в Шенген и че е значимо не да се търси кой е направил повече, само че да се довърши процеса.

Президентът сезира Конституционния съд за едно неконституционосъобразно решение, обвързвано с ръководителя на Сметната палата, сподели той и добави, че с аргументът ще се преодоляват следствията от това решение. Всъщност то се нарушава още един път и в тази ситуация последният бранител на Конституцията се явява президентът Радев и той незабавно е реагирал.

По отношение на измененията в Конституцията Крум Зарков съобщи, че към момента не е ясно дали ще има един общ план на новата коалиция или ще бъдат няколко.

" Не е редно към Конституцията да се подхожда като към съревнование на планове. Много по-важно е да се решат основните въпроси, най-много тези в частта " правосъдна власт ", добави той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР