Това потвърдиха от силовото ведомство пред . Случаят е разказан

...
Това потвърдиха от силовото ведомство пред . Случаят е разказан
Коментари Харесай

МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му

Това потвърдиха от силовото ведомство пред. Случаят е разказан в следствие на уеб страницата, съгласно което през 2013 година притежателят на млекопреработвателното дружество " Жоси " Георги Цолов Георгиев е изискал подпомагане от Гешев, в подмяна на което той е трансферирал на неговия татко дял от компанията си.

Историята стартира, когато Георгиев уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на компанията и неплащане на Данък добавена стойност. Заради персоналното си другарство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в Софийската градска прокуратура, той се обърнал за подпомагане към него за премахване на Присадашки и му предложил имотна полза – дял във компанията си. Георгиев споделя за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано”: “Иван Гешев, който беше на ниско равнище прокурор… той пое ангажимент и се срещна с съвсем всички елементи на нарушаванията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов непосредствен юрист, Велимир Атанасов”.

Пред BIRD той си спомня още, че Иван Гешев е изискал позволение от прокурор Емилия Русинова, която тогава му е директен шеф в СГП, да стартират следствени дейности против Присадашки. Русинова обаче била доста близка с въпросния предприемач и отказала да спомага за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

Присадашки удостоверява думите за непосредственост сред него и прокурор Русинова. “Семейни познати сме”, признава той, само че отхвърля да е получил поддръжка от Русинова в комерсиалния с спор за компанията “Жоси”.

След като блъснал на камък при Русинова, Гешев предложил друга скица за справяне с Присадашки. Той го насочил към някогашния арбитър и след това юрист Велимир Атанасов, който трябвало да оформи писмено следното: изключване на Симеон Присадашки от компанията и по едно и също време прекачване на дял от “Жоси” на непосредствен на Гешев.

От документи, оповестени от BIRD и съдружие БОЕЦ, излиза наяве, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съучастник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – татко на Иван Гешев, а Присадашки е изключен. Те не са вписани дефинитивно в Търговския указател, защото Присадашки обжалвал в съда.

Видно от документите, адв. Велимир Атанасов съпровожда Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред който е направен констативен протокол за общо заседание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е позволил финансови нарушавания на стойност 300 000 лева Адвокатът на Присадашки също участва пред нотариуса и възразява, че събранието е нелегално.

Гешев – татко получава едвам 2% от капитала, който съгласно ГФО за 2013 година се равнява на 605 хиляди лева " Жоси " стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка компания да бъде изкупена за 6 милиона евро. След договорката обаче настава поврат и прокурор Гешев отхвърля да спомага за отстраняването на Присадашки, а Георгиев е застрашен, че, в случай че не заплати 30 000 лева, ще бъде репресиран. Въпреки че парите били платени, къщата на предприемача била запалена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР