Това постанови съд във Вашингтон, окръг Колумбия, предаде Ройтерс, цитирано

...
Това постанови съд във Вашингтон, окръг Колумбия, предаде Ройтерс, цитирано
Коментари Харесай

Изкуство, създадено от изкуствен интелект, не може да получи авторски права

Това постанови съд във Вашингтон, окръг Колумбия, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

 

Само творби с човешки създатели могат да получават авторски права, сподели окръжният арбитър Берил Хауъл, потвърждавайки решението на Службата за авторско право на Съединени американски щати да отхвърли заявление, подадено от компютърния академик Стивън Талър от името на неговата система DABUS.

 

Талър преди не съумя да се пребори за патенти в  САЩ за изобретения, за които твърди, че са основани от DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience).

 

Ученият е подал поръчки за патенти на изобретения, основани от DABUS, и в други страни, в това число Англия, РЮА, Австралия и Саудитска Арабия, само че с стеснен триумф.

 

Адвокатът на Стивън Талър Райън Абът сподели, че двамата с клиента му изрично не са съгласни с решението и ще го апелират.

 

Службата за авторско право не е дала отговор незабавно на молбата за коментар.

 

Бързо разрастващата се сфера на генеративния изкуствен интелект повдига нови въпроси, свързани с интелектуалната благосъстоятелност. 

 

Службата за авторско право също по този начин отхвърли поръчката на художник за авторски права върху изображения, генерирани посредством системата за ИИ Midjourney, макар аргумента му, че тя е била част от креативните процеси по основаването им.

 

През 2018 година Стивън Талър кандидатства за авторско право, покриващо " Скорошно влизане в парадайса " ( " A Recent Entrance to Paradise " ) - произведение на образното изкуство, което съгласно него е основано от системата му за изкуствен интелект без човешка интервенция.

 

Службата отхвърли заявката предходната година, акцентирайки, че креативните творби би трябвало да имат човешки създатели, с цел да бъдат предпазени с авторски права.

Талър оспори решението във федерален съд с аргумента, че авторството на индивида не е съответно правно условие и разрешаването на авторските права на изкуствения разсъдък би било в сходство с задачата на авторското право, разказана в конституцията на Съединени американски щати, да предизвиква напредъка на науката и потребните изкуства.

 

Съдия Хауъл се съгласи със Службата за авторско право и сподели, че човешкото авторство е " основополагащо условие на авторското право, учредено на многовековно одобрено схващане ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР