Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 15

...
Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 15
Коментари Харесай

7% от българите: Мъжът може да удари шамар на жена

Това демонстрира експресен сондаж на "Галъп интернешънъл ", извършен сред 15 и 16 януари измежду 801 души и самостоятелен от външно финансиране.

Темите на Истанбулската спогодба по-скоро разделят обществото ни, въпреки и без да се стига до крайности, означават социолозите.

50 на 100 от изследваните споделят, че когато става дума за пола на човек най-съществен е биологичният пол, а 38 на 100 - че най-важно е кой по какъв начин се усеща.

Вижте графиката >>

Данните демонстрират, че в обществото ни няма крайности, само че мненията напълно не са еднопосочни. В същото време обаче обществото ни изрично отхвърля концепцията, че ролята на дамата е подчинена. 89 % не са съгласни, че дамата би трябвало да се подчинява на мъжа, 10 на 100 са съгласни, а един % се двоумят.

Вижте графиката >>

92 на 100 изрично отхвърлят, че мъжът може да удря дамата. 7 % обаче са съгласни, а един % не могат да отговорят.

Вижте графиката >>

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да одобряват обществените аспекти на джендър функциите, последователите на Обединените патриоти, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - не.

Сред тези, които поддържат зависимост или принуждение над дамите, личат най-много представители на малцинствени групи, съгласно сондажа. Идеята за предимство на мъжете се споделя в по-висока степен точно от мъже.

Седемте %, които оправдават пестник за дамите , са почти равни на над 350 хиляди души . Подобни цифри бяха регистрирани и преди две години - в друго проучване на "Галъп интернешънъл ", напомнят социолозите и означават, че дяловете на склонните към сходни актове са изрично малцинство, само че очевидно не понижават и този проблем би трябвало съществено да бъде оценен и решаван.

Междувременно на конгрес през днешния ден бе разисквана битката с домашното принуждение и измеренията му в Софийска област

Борбата с домашното принуждение

Равенството на половете е въпрос на полезности, сподели еврокомисарят Мария Габриел пред публицисти преди началото на конгрес, отдаден на битката с домашното принуждение и измеренията му в Софийска област.

Вярвам в разговора и разсъдъка, а повдигането на въпроса с Истанбулската спогодба демонстрира значимостта на казуса, добави тя.

Искаме всички да имат равни права, а в битката против насилието вършим крачка с развиването на равенството на половете, счита еврокомисарят. Тя напомни, че съгласно редица статистики всяка трета жена е жертва на принуждение, а всяка четвърта - на домашно принуждение.

Надежда Стойчева от Фондация "Анимус " уточни, че полемиката към ратификацията на конвенцията е знак, че България се интересува от казуса, само че има опозиция и недоумение, както и наслагване на отрицателни настройки в обществото. Трудно е да помогнем на жертвите, когато институциите не вземат ограничения, добави тя.

Отсъствието на регионалния шеф на Софийска област Илиан Тодоров, за чийто район е отдаден форумът, Стойчева изясни с думите, "че има усложнение да разбере тематиката ".

Първоначално форумът трябваше да се състои в постройката на регионалната администрация, само че в следствие беше преместен в столичен хотел.

Стойчева регистрира, че за 23 години фондацията е помогнала на над 33 хиляди жертви.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР