Това пише в свой коментар за политологът Даниел Смилов. Вчера

...
Това пише в свой коментар за политологът Даниел Смилов. Вчера
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Театрото на ИТН: изводите от един фалшив скандал

Това написа в собствен коментар за политологът Даниел Смилов.

Вчера Има Такъв Народ се изтегли от договарянията за сформиране на ново държавно управление в познатия си жанр – с макабрено изявление на водача Слави Трифонов, чиято цел бе да дискредитира Демократична България, Политическа партия и Българска социалистическа партия. В последна сметка за следващ път - четвърти в три Народното събрание - Слави Трифонов се пробва да убеди хората, че ръководство без ГЕРБ и Движение за права и свободи е невероятно.

Поводът за отдръпването от договарянията беше един злополучно изминал запис на парламентарната група на Демократична България, на който Христо Иванов осведоми сътрудниците си за положението на нещата все още. (Стои въпросът, за кого работи администрацията на Народното събрание, че да разреши директното лъчение на закрита среща на парламентарна група, само че това е незначителен колорит.)

Достойното държание на Христо Иванов

Сам по себе си този запис е незабравим само с професионалното и честно отношение на Иванов към политиката. В него – макар че явно не е предопределено за публичността - няма псувни и обиди към никого, няма закани, че ще " оправи някого с 200” или самопризнания за назначение на основен прокурор, без да има пълномощия за това. В записа Иванов, за разлика от междинния политически мачо, не се показва като самозабравил се мономаниак, който си мисли, че българската политика се върти към него и поради него. Напротив, записът издава ясното схващане, че политиката е групово дело, в което зависиш от сътрудници.

И тук идва обоснованото подозрение, изразено от Иванов, че с сътрудници като Има Такъв Народ никой не може да бъде сигурен в триумфа, тъй като претекстовете им са неразбираеми. От което произтича и нуждата те да са с някакъв по-особен, по-обезопасен статут в обединението, което да отразява досегашното им държание. (Как Иванов се е сдържал даже в затворен формат да не назова това държание “предателско” също е показателно за друг порядък на мисловни процеси.)

Също по този начин съпредседателят на Демократична България прави и много реален разбор на позициите на Политическа партия и Българска социалистическа партия – подозренията на Политическа партия за Има Такъв Народ и нежеланието им да дават цялостно самопризнание на хората на Слави поради вероятни връзки – било с Движение за права и свободи, било с бизнесмени; обществено декларираното предпочитание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да взе участие в държавното управление и така нататък

А сметката, която, съгласно Иванов, Тошко Йорданов си е направил, че в случай че Бойко Рашков ще е “бухалка”, по-добре е Има Такъв Народ да са в държавното управление, също наподобява реалистично предвид на персонажа на заместник-председателя на Има Такъв Народ. Дали той в действителност си е мислил това е обособен въпрос, само че не трябва да се учудва, че е оставил сходни усещания. Както и доста други, все не ласкави.

Един подправен „ скандал “

Това в резюме би трябвало да бъде големият „ скандал “, който да взриви опитите за сформиране на държавно управление в този парламент. Скандал тук в действителност няма, само че има умишлен опит за протест на третия мандат, както и трупане на сякаш „ морални “ точки против Демократична България и Политическа партия. Както постоянно става в калпаво и непрофесионално шоу, обаче, Слави Трифонов още веднъж гръмна черешовото си топче малко авансово. С разсърденото и преиграно „ отдръпване “ стана ясно, че Има Такъв Народ в действителност в никакъв случай не са имали желание да вземат участие съществено в ново държавно управление: просто са разигравали театро, с цел да тушират несъмнено отрицателните реакции, които инкасираха със свалянето на държавното управление. Във подправения скандал те видяха опция да хвърлят тиня върху Демократична България и да им стоварят част от виновността за разпадане на държавно управление и парламент.

В преиграването си те използваха същия прийом, както и при свалянето на държавното управление: колкото „ измяната “ на „ МА-КЕ-ДО-НИЯЯЯЯ “ беше същинската причина за вота на съмнение, толкоз и „ абсурдът “ със записа е причина за протеста им на третия мандат. Ако сходни, съшити с бели конци откровени неистини стартират да „ минават “ в българската гласност, то това би означавало, че тя е изгубила всевъзможни критически качества.

Към калпавото шоу на Има Такъв Народ имаше и една надарена добавка от страна на Йордан Цонев, който безапелационно изигра Кириак Стефчов в „ Панорама “. Загрижен за „ държавността и истината “, заместник-председателят на Движение за права и свободи, прочут в обществеността и с дълбокосмислен прякор, съвсем насълзен цитира Библията. Добре че християнският Бог не е толкоз избухлив като Зевс, тъй като господин Цонев можеше да бъде изумен от гръм още в студиото и да не получи опция да каже на финала паметните Киряк Стефчови думи: „ Аз не мога да остана тука и излазям. “ На фона на Цоневия очерк, последващото зрелище на Тошко Йорданов беше малко под нормалната си висота на неприятно разказан остарял анекдот.

Мандатът на Българска социалистическа партия не е завършен

За подправения скандал не си коства повече да се приказва, само че е значимо какво следва от него. Българска социалистическа партия ще решат дали и по какъв начин да продължат договарянията, само че от конституционна позиция едно състояние е същностно. Мандатът е даден, с цел да се сформира държавно управление. Вярно е, че конституцията разрешава третият мандат да е по-дълъг от седем дни, когато това би могло да докара до сформиране на ново държавно управление. Този мандат не може да бъде продължаван обаче за осъществяването на други цели, като избор на началник на КЕВР.

Затова е значимо Българска социалистическа партия да направи преценка дали след калпавото шоу на Слави Трифонов и компания част от останалите му депутати няма да предпочетат да поддържат ново ръководство. Това не е изключено да стане. Политическа партия са водели диалози с доста от тези депутати и обществено са заявявали, че имат най-малко 117 гласа: още четирима и минимумът за ръководство би бил налице. Тази догадка не е напълно евентуална, само че тя е единствената сега, по която Българска социалистическа партия биха могли да работят. Ако те преценяват, че късмет за реализацията ѝ има, тогава мандатът може да се удължи със седмица или две, с цел да се реализира единодушие.

Що се отнася до избора на началник на КЕВР, при крах за сформиране на държавно управление отговорността би паднала върху президента Радев. Той ще би трябвало да реши дали да отсрочи разпускането на Народно събрание до избора на нов началник на КЕВР, или да ръководи страната без обикновено функционираща комисия. Решението на Конституционен съд за избора на ръководителя на КЕВР е от тези решения, които не са напълно подбудени от ясния текст на главния закон. Да, правилото на правовата страна изисква процедурата да не се трансформира, до момента в който тя протича – това е добра интерпретация на конституционния текст. Но ревизирането на към този момент изработен избор от най-висшия орган на страната и оповестяването му за незабележим би трябвало да става единствено в случай че действителни права на човеци или групи са били нарушени в процеса (или в случай че има някаква друга конституционна щета): тук решението на Конституционен съд е едва, тъй като не е ясно кой тъкмо и по какъв начин е ощетеният от смяната на разпоредбите. Особено несъстоятелна е тезата, че политическият плурализъм е бил нарушен с разширението на кръга от хора, които могат да аплайват за позицията: връзката сред двете е несъмнено неразбираема.

Накратко, става дума за тълкувателно решение на върховен правосъден орган по използване на нереални правила като “правова държава”, което би трябвало да бъде уважавано, само че с ясното схващане, че при различен състав на Конституционен съд би могло да отиде и в друга посока. Това е естествена част от актуалната конституционна политика и особена драма в нея няма – просто в тази ситуация има или неприятно съвпадане с вероятно разформироване на Народно събрание, или умишлено издирван резултат от изостряне на политическата обстановка.

Няма да съжаляваме за Има Такъв Народ

Каквото и да е, назначението на нов началник на КЕВР не трябва да бъде толкоз тясно обвързвано от Корнелия Нинова с дължината на третия мандат – главното основание по този значим въпрос би трябвало да бъде вероятността от реализиране на управническо болшинство. Ясно е към този момент, че управлението и групата на Има Такъв Народ няма да са част от това болшинство и надали някой ще изпитва особени съжаления по този мотив. Всяко шоу в даден миг би трябвало да спре. А някои са несъмнено с от дълго време изминал период за валидност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР