Това пише в статия, посветена на срещата на евролидерите в

...
Това пише в статия, посветена на срещата на евролидерите в
Коментари Харесай

Politico: В кутията с инструменти на евролидерите: Много гаечни ключове, няколко бързи поправки

Това написа в публикация, отдадена на срещата на евролидерите в Брюксел.

Докато те помолиха Европейската комисия да „ обмисли бързи средносрочни и дълготрайни ограничения “ като създаването на стратегически запас от природен газ, държавните и държавни ръководители насилствено признаха, че най-малко в кратковременен проект скокът на цените най-много е въпрос, с който националните държавни управления би трябвало да се оправят сами - основно посредством понижаване на налози и такси и посредством предложение на дотации на жители, нуждаещи се от помощ.

Но до момента в който обмисляха бъдеще без немския канцлер Ангела Меркел, която присъстваше на нейната 107-ма и евентуално последна среща на върха на Европейския съвет, по-голямото предизвикателство за водачите изглеждаше отсъствието на вълшебен инструментариум или различен действителен или утопичен инструмент за справяне с други проблеми, в това число извънредно ниските равнища на имунизация против COVID-19 в България и Румъния и острия спор с Полша по отношение на правилата на върховенството на закона.

Енергийният диалог доминираше в откриващата сесия на срещата на върха - и по-късно се преля в вечерята им с филе от лаврак - до момента в който водачите на Европейски Съюз се бореха с неизбежната политическа заплаха от възходящите разноски за комунални услуги.

Борбата за ограничения за отбрана демонстрира усложнение за Европейската комисия, която се стреми да предложи общи решения, само че е в непрекъснат риск да бъде упрекната за всичко, което може да се обърка.

Белгийският министър председател Александър Де Кроо като че ли изрази състрадание, казвайки на водачите, че е „ забавно по какъв начин от ден на ден и повече, когато имаме проблеми в националните области, всички желаят Европа да се намеси “, разкри посланик.

Имаше и признаци, че някои водачи са подготвени да употребяват рецесията с цените на силата за политическо преимущество. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, да вземем за пример, в диалог с публицисти преди срещата на върха, прикани самодейността на Комисията „ Адаптиране към цел 55 “ – законодателният пакет, ориентиран към понижаване на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз с 55% по отношение на равнищата от 1990 година до 2030 година – да бъде „ оттеглена и изцяло преосмислено.” И въпреки всичко в залата по-късно с сътрудниците си водачи от Европейски Съюз Орбан беше по-мек и просто прикани за „ оценка на въздействието “, съгласно посланик.

В последна сметка водачите реализираха консенсус по отношение на писмените изводи, които отразяваха както тяхното същинско възприятие за необходимост, само че и тежките граници на способността на Брюксел да дава краткосрочно облекчение, като се има поради по какъв начин националните енергийни пазари и изискванията са мощно индивидуализирани.

В допълнение към обещанието за „ бързо разглеждане “ на средносрочни и дълготрайни ограничения – типичен образец за стратегическо несъгласие – те приканиха за изследване на пазарите на газ и електрическа енергия в Европейски Съюз, както и на неговата система за търговия с излъчвания (ETS), където фирмите купуват и продават позволения за компенсиране на изхвърлянето на парникови газове. Евролидерите също по този начин желаеха Комисията да изследва редица други ограничения, „ като вземе поради разнообразието и спецификата на обстановките на държавите-членки “.

Държави като Испания, Гърция, Полша и Унгария, чиито консуматори се борят с рекордно високите сметки за електрическа енергия, бяха принудени да показват съответни дейности, обрисувани в документа, само че болшинството от членовете на Европейски Съюз отхвърлиха този вид и показаха отвращение да одобряват радикални ограничения, с цел да се оправим с рецесията, която съгласно някои прогнози ще завърши напролет.

Все отново формулировката разрешава на испанския министър председател Педро Санчес, който изиска проверка на пазара на електрическа енергия в блока, и премиера на Полша Матеуш Моравецки, който искаше да сложи ограничавания върху ETS, да кажат на народите си, че са предиздвикали Съвета да се подчини на техните претенции.

В залата на срещата на върха дебатът сред водачите обхвана доста от политическите и механически сложности зад растящите цени на силата.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш помоли сътрудниците си да се разсеят от концепцията, че в миналото могат да сложат завършек на зависимостта си от Русия като главен снабдител на природен газ. „ Забравете да станете самостоятелни от Русия, това в никакъв случай няма да се случи “, споделил Бабиш, съгласно посланик, осведомен с диалога.

Според Бабиш някои страни от Европейски Съюз са позволили неточност, като подлагат на критика немския газопровод „ Северен поток-2 “ с Русия. Той съобщи, че Унгария е в релативно по-добра позиция от доста други страни, с помощта на 15-годишния контракт с Русия.

Бабиш прикани водачите по сходен метод да преследват дълготрайни контракти с Русия – стъпка, против която изрично се възпротиви ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен, заявявайки, че сходни контракти евентуално биха попречили напъните на Европейски Съюз за битка с изменението на климата и прехода към възобновими енергийни източници. Други водачи, в това число Моравецки, също се оплакаха от хипотетичната съветска операция на газовите пазари.

Лидерите се сблъскаха и по отношение на това дали нуклеарната сила би трябвало да получи етикета на Комисията за „ зелен “ енергиен източник. Противопоставянето на сходен ход, изключително от страна на премиера на Люксембург Ксавие Бетел и австрийския канцлер Александър Шаленберг, попречи на всеки, подкрепящ нуклеарната сила, да стигне до заключенията на Съвета.

Меркел, в мнения, ясно ориентирани към водачите на Полша, Унгария и други страни от изток на Германия, прикани сътрудниците си да отделят полемиката за високите цени на силата от дебата за пакета „ Адаптиране към цел 55 “, който съгласно нея значително не е обвързван с непосредствените рецесии. Според дипломата в залата, Меркел загатва и диалог, който е провела с китайския министър председател Ли Къцян, който прикани Европейски Съюз да не оказва напън върху Пекин да затвори електроцентрали, работещи с въглища прекомерно скоро с аргумента, че това ще докара до по-нататъшно внезапно нарастване на цените на газа.

Върховенство на закона

По отношение на битката за господство на закона ръководителят на Съвета Шарл Мишел маневрира деликатно, с цел да предотврати мощно разделящата тематика да господства на срещата на върха. Той сложи въпроса в дневния ред тъкмо преди вечерята на водачите – в миг, когато мнозина към този момент бяха гладни, а някои нямаха самообладание да се върнат към надалеч по-неотложния политически спор за силата.

Мишел предложения Моравецки да обсъдят спорното решение на Конституционния арбитражен съд на страната му, което заявява върховенството на националната конституция над договорите на Европейски Съюз - ход, който необятно се преглежда в Брюксел като подкопаващ правната основа на Европейски Съюз. След това други водачи се причислиха към дебата и показаха неспокойствие от по-широката ерозия на независимостта на правосъдната система в Полша. Холандският министър председател Марк Рюте, по-специално, прикани Комисията да задейства нов механизъм, който да ограничи средствата от бюджета на Европейски Съюз до Полша като наказване за нейните оспорвани правосъдни промени.

Дискусията по отношение на върховенството на закона беше изключена от формалните изводи на Съвета, само че Мишел издаде свое лично неофициално обобщение посредством чиновник на Европейски Съюз, казвайки: „ Този ​​дебат разкри независимостта, че членовете на Европейския съвет са уверени, че върховенството на закона и на правосъдната власт са безусловно фундаментални. Правни и институционални принадлежности към този момент са задействани или към момента могат да бъдат задействани “.

„ Риториката и взаимното почитание могат да улеснят или усложнят решенията “, се прибавя в резюмето на Мишел. „ Политическият разговор би трябвало да продължи да намира решения “.

Високопоставен чиновник от северна страна от Европейски Съюз похвали метода, по който се подхожда към въпроса, заявявайки, че това ще попречи на ръководещата в Полша Партия на правото и справедливостта (PiS) да претендира за каквато и да е дискриминация против страната.

„ Според моята оценка дебатът за Полша е бил извънредно значим и от верния тип “, сподели висшият чиновник. „ Трябва да заобикаляме да даваме някакъв подтик на държавното управление на PiS да ни упреква за нарушаването на„ положителното ръководство “ в Европейски Съюз. Трябва доста деликатно да се придържаме към личните си правила “.

„ Задача на Комисията е да работи след изчерпателен разбор “, добави висшият чиновник. „ Днес щеше да е прекомерно рано да се вършат прибързани изводи “.

Всъщност нямаше публични изводи по отношение на върховенството на закона, нямаше даже конференция. Вместо това водачите се събират още веднъж в петък сутринта за полемики по отношение на миграционната политика и самодейностите в региона на цифровата политика.

Превод и редакция: Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР