Това пише в материал, посветен на политическата обстановка у нас.

...
Това пише в материал, посветен на политическата обстановка у нас.
Коментари Харесай

Politico: Как шоуменът Трифонов загуби изборите в България, месец след като ги спечели?

Това написа в материал, отдаден на политическата конюнктура у нас.

В четири седмици на остри опити да се съберат евентуални съдружници в болшинство след гласуването на 11 юли, Трифонов не съумя победи възходящият кръг скептици, поставящи под въпрос неговата откровеност за справяне с корупцията на най-високо равнище.

Това значи, че балканската страна в този момент е изправена пред вероятността за трети парламентарни избори от април насам.

Антисистемната партия на Трифонов беше първа през юли, само че единствено с 24% от гласовете. Той трябваше да притегли съдружници за устойчиво държавно управление, способно да оформи политиката на страната след ръководството на някогашния министър председател Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ.

Своеволията на артиста и съмнителните избори на кандидат-министри обаче единствено разпалиха съмнения по отношение на мъгливия му дневен ред измежду тези, от чиято поддръжка се нуждаеше най-вече.

Най-важното е, че партията на Трифонов „ ИТН “ не съумя да завоюва поддръжката на двете релативно дребни партии, най-тясно свързани с огромните митинги против мафията предишното лято.

В изострен словесно-политически конфликт, Трифонов упрекна тези партии в „ изменничество “.

„ Направихме всичко по силите си и всички нужни взаимни отстъпки, с цел да убедим по този начин наречените протестни партии да поддържат държавното управление на „ ИТН “, сподели Трифонов, който комуникира съвсем напълно посредством видео изказвания и изявления във Фейсбук.

Проблеми от първия ден

Неволите на Трифонов започнаха единствено часове след гласуването през юли.

Ден след изборите и даже преди да бъдат оповестени формалните резултати, партията на Трифонов стъпи на погрешно, обявявайки претендентите си за кабинет. Без да потърси въобще самия министър председател, Трифонов номинира Николай Василев – политик с опит в две предходни държавни управления – за министър председател.

Без никакви съвещания или диалози с съдружни сътрудници, Трифонов се появи в авансово записано видео изказване, излъчено по личната му телевизия, в което показа кабинет на малцинството, формиран най-вече от политически новаци. Той използваше метод „ вземи или остави “, без да се съветва с евентуални съдружници.

Ако това не беше задоволително, с цел да раздразни евентуалните си съдружници, описът му с първични цели включваше сюрреалистичната цел да изпрати няколко българи и македонец в космоса. Това даде мотив за безчет мемове и смешки в обществените медии. „ Представете си българин и северномакедонец дружно в космоса “, подиграва се някогашният министър председател Борисов. „ Така избухнаха Междузвездни войни. “

Трифонов пламенно защитаваше претендентът си за министър-председател Николай Василев против внушенията, че е непосредствен до страните от остарялото статукво, само че в последна сметка го отхвърли на 15 юли. Многократно отричайки каквито и да било подмолни покупко-продажби с Движение за права и свободи, Трифонов минава в нахлуване против Иванов и Манолова, заявявайки, че те отхвърлят поддръжка единствено с цинична маневра за продобиване на позиции в кабинета.

Неуспешни претенденти?

На 30 юли Трифонов избра втори претендент за министър председател: Пламен Николов, който работи като шеф във компания за плувни уреди.

Николов, един от депутатите на Има Такъв Народ в сегашния парламент, е съвсем незнаен за обществеността. Той беше един от претендентите в конкурс на Трифонов за евентуални политици през 2018 година, по време на който акцентира нуждата от промени и възстановяване на образованието в България.

Интервю от пъкъла

Ситуацията се утежни още повече в понеделник, когато Петър Илиев, номинацията на партията за вътрешен министър и вицепремиер, даде изявление по Нова телевизия като първа и единствена медийна изява.

Илиев избра да опроверга някои от несъгласията към номинацията си, конфронтирайки се с водещия. Той отхвърли каквито и да било нарушавания, похвали се с университетските си и кариерни достижения и съобщи, че се радва на „ цялостната поддръжка “ на Трифонов.

Интервюто на Илиев провокира вълна от отвращение измежду евентуалните съдружни сътрудници на Има Такъв Народ и политическите експерти.

Играта на отчуждението

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, чиято партия се класира на трето място на изборите, съобщи, че намира изявлението на Петър Илиев за „ тревожно “ и че нейната партия няма да поддържа държавното управление на Има Такъв Народ, в случай че кандидатурата му отпадне. „ Бихме желали носителят на мандата да преразгледа номинацията си за вътрешен министър “, сподели тя пред кореспонденти в София по-рано тази седмица.

Председателят на „ Демократична България “ Христо Иванов отиде даже още по-далеч в рецензиите си, описвайки препоръчаното държавно управление като „ най-слабото, което България е виждала “.

В началото на тази седмица и трите евентуални съдружници – социалистите, „ Демократична България “ и „ Изправи се.БГ! Ние идваме “ – заявиха, че няма да поддържат оферти от „ ИТН “ кабинет.

Във вторник Трифонов разгласи отдръпването на кабинета си. „ Това значи, че предстоят нови избори “, сподели той във видеоклип във Фейсбук.

Малко след изказването на шоумена, претендентът за министър председател Пламен Николов отдръпна номинацията си, като се базира на „ персонални аргументи “.

В обява във Фейсбук Николов упрекна евентуалните си съдружни сътрудници за неуспеха на оферти кабинет и предвижда нов обаян от избори кръг.

Превод: Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР