Това пише журналистът Емилия Милчева за. Дали най-малкото общо кратно

...
Това пише журналистът Емилия Милчева за. Дали най-малкото общо кратно
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Кои политики на служебния кабинет трябва да бъдат продължени

Това написа журналистът Емилия Милчева за.

Дали най-малкото общо кратно за тази политическа амалгама е президентът Румен Радев, назначил служебното държавно управление - или е енергичността, с която министрите " изчегъртват " модела, натрапен от ГЕРБ? Отговорът на първата част от въпроса ще пристигна през септември с претендентите, които трите политически сили ще повдигнат или няма да повдигнат за идните президентски избори. Що се отнася до дейностите на служебното държавно управление, коства си някои политики да бъдат продължени, с цел да не бъде позволен нов модел на асимилиране и завземане на държавността, както и да бъде поставено начало на необратими промени.

Как може да стане това? Чрез приемане на тактика за развиване на държавните предприятия и държавните компании, разисквана и утвърдена от Народното събрание. Подготвянето и използването ѝ ще продължи напъните на служебния кабинет да се спре разхищаването на обществени средства посредством пренасочването им към " гари разпределителни ", за каквито служат държавни сдружения.

Какво ще е бъдещето на ББР?

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков да вземем за пример промени устава и управителните органи на Българската банка за развиване, разкри и кои са най-големите кредитополучатели, като говореше за свързани компании. Той не съумя да показа доказателства за икономическа съгласуваност, нещо, което да вземем за пример Българска народна банка би могла да направи. Как контролът върху ББР да стане по-ефективен? Въпреки че по закон Българска народна банка упражнява надзора си върху нея както посредством инспекции на място, по този начин и отдалечено, централната банка не е проявявала особена интензивност в инспекциите.

Въпросът оттук насетне не е дали и по какъв начин да бъде изменен и Законът за ББР, а за ролята на банката в икономическото развиване на България, повлияно от пандемията и други фактори. Дали ББР ще финансира и високорискови планове като стартъпи - образец, даден от Петков с сходна банка в Канада, или ще се концентрира върху дребния и междинния бизнес, за чиито потребности бе основана, зависи от последващо държавно управление, зад което стои политическа мощ. Дали миноритарен пакет от държавната банка ще бъде пуснат на фондова борса - също.

Кои холдинги би трябвало да бъдат разформировани?

Част от такава тактика би бил и холдингът Държавна консолидационна компания, основана при първия кабинет на Бойко Борисов по концепция на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. ДКК е " шапка ", сплотяваща компании за произвеждане на оръжие, на млечни артикули, за строителство и други Служебният министър на стопанската система разгласи, че тази конструкция е непотребна и стартира да изважда сдружения, които да трансферира към министерства. Редно би било Петков да остави тази промяна на постоянен кабинет, който да я извърши в границите на общата си тактика. Такъв програмен документ, разискван и от Народното събрание, ще обясни ориста на държавни компании като " Автомагистрали ", " Монтажи ", явно служили за систематизиране на стотици милиони към избрани компании.

" За девет седмици не открих същинската причина за съществуването на ДКК ", съобщи Кирил Петков.

Тежката задача наследващо държавно управление е да предложи какво да се прави с всеки един от държавните холдинги, в това число и Българският енергиен холдинг (БЕХ), с цел да се обезпечи оптималната бистрота в работата им - и посредством Закона за достъп до социална информация, и посредством Закона за публичните поръчки и ограничението на ин хаус процедурите. Но такова преустрояване не би могло да е резултат от възгледите единствено на един човек - бил той и изключително харесван министър, който Facebook група с трийсетина хиляди души издига за министър председател.

Ще бъде ли най-сетне извършена дълбока правосъдна промяна?

Ключова стъпка е провеждането на правосъдна промяна с ясно парламентарно болшинство зад нея, която да включва процедури за отчетност на основния прокурор, нов Висш правосъден съвет и промяна на сегашния обвинител номер 1 - Иван Гешев.

Заслуга на правосъдния министър Янаки Стоилов е, че до момента в който се събере болшинство за правосъдна промяна, той държи на обществен прицел казуса с всемогъщия и безотчетен основен прокурор. Той принуди Висш съдебен съвет мълчешком, само че обществено, да признаят зависимости с решението да не се произнасят по предлагането му за предварително освобождение на Иван Гешев поради уронване престижа на правосъдната власт. По самодейност на Стоилов служебният кабинет ще пита Конституционния съд дали министър на правораздаването може да желае освобождение на основния прокурор. Освен това Янаки Стоилов ще апелира отхвърли на Висш съдебен съвет да се произнесе всъщност пред Върховния административен съд. Той разгласи, че чака това искане да бъде поддържано и от идващия правосъден министър, защото е " значим тест " за дълбочината на правосъдната промяна.

Ще стане ли служебният кабинет постоянен?

В изискванията на несигурна поддръжка за държавно управление с първия мандат на " ИТН " и деклариран отвод на ГЕРБ да осъществя втория, Българска социалистическа партия овреме изяви упоритости за третия мандат, в който да предложи служебни министри в собствен кабинет. Което не значи безусловно продължение на досегашните политики. Шансовете да бъде утвърдено такова държавно управление с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за кандидат-премиер са оскъдни. Водени от разнообразни претекстове, " Демократична България ", политическите сили зад Мая Манолова, партията на Слави Трифонов не биха го подкрепили. Най-харесваните служебни министри надали биха се съгласили да вземат участие, макар нескритото си предпочитание да продължат с политическия живот. Явно ще би трябвало да изчакат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР