Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БНР.

...
Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БНР.
Коментари Харесай

Дойде Като Тотален Шок! Орязват Парите На Толкова Нуждаещи Се Българи! Национален Протест!

Това разгласи водачът на синдиката Пламен Димитров, представен от БНР.

Вчера стана ясно, че в бюджет 2018 на Държавното публично обезпечаване е заложено първите 3 дни от болничните, които се заплащат от работодателя, компенсацията ще бъде 50%, вместо досегашните 70%. За останалите дни, които заплаща Национален осигурителен институт, то остава на 80%.

За нас проблемите, които са установени, които ние не отхвърляме, болничните подправени, това го виждаме, всички знаем, че би трябвало да бъде поправено, само че не през понижаване на правата на хората. Има административни механизми, има санкции, които могат да бъдат задействани, а не през понижаване на правата, съобщи Пламен Димитров.

От бизнеса заподозряха, че служащи спекулират с болничните, с цел да кръшкат от работа. Синдикатите пък считат, че има случаи когато работодатели сами уреждат болнични на подчинени, за дни когато нямат поръчки. Каквато и да е истината факт е, че за последните 2 година броят на болничните внезапно се е покачил, сочи статистиката.

Проектобюджетът на ДОО планува още майчинските след първата година към този момент да бъдат 380 лева, вместо 340 лева, както е в този момент.

Пламен Димитров добави, че увеличението на 12 месеца на периода, в който би трябвало да са правени осигуровки за безработица, с цел да се получава обезщетение, ощетява сезонните служащи.

Като стъпка в вярна посока, само че прекомерно незадоволителна, дефинират от КНСБ покачването от 7.20 лева на 9 лв. минималното на ден обезщетение за безработица. То би трябвало да е 60 % от минималната заплата.

Всяко обезщетение за безработица би трябвало да бъде обвързвано с прихода, върху който са правени вноските. Той явно не може да бъде под минималната заплата. Минималното обезщетение би трябвало да бъде над 300 лева, а не 190 лева, колкото се получава с деветте лв., счита Пламен Димитров.

КНСБ ще провежда национално протестно шествие на 27 октомври в София. Протестиращите ще имат две спирки - пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния бранш, по този начин и в действителния.

От КНСБ чакат най-малко 6000 души да стачкуват от всички браншове.

Пламен Димитров означи, че от КНСБ са анализирали в детайли проектопредложенията за нарастване на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има искания за повишение с повече проценти, както и на повече места.

Предлага се всеобщо към 5% нарастване на заплатите, а ние желаеме повече, добави водачът на синдиката.

Той напомни, че настояванията на синдиката са за най-малко 10 % нарастване на заплатите в АСП, АЗ, ГИТ. Остават и настояванията на огнеборците. КНСБ ще поддържа митингите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да упорства заплатите в действителния бранш да порастват най-малко със 100 лв. всяка година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров още веднъж съобщи, че настояванията нямат никакъв политически привкус и хората не желаят партии да се припознават в чисто синдикалната борба.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР