Това обясни в предаването „Панорама“ по БНТ здравният министър проф.

...
Това обясни в предаването „Панорама“ по БНТ здравният министър проф.
Коментари Харесай

Здравният министър: Остава вероятността от нова вълна

Това изясни в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия здравният министър проф. Асена Сербезова. Според нея нова вълна към този момент е малко евентуално, само че все пак тези процеси би трябвало да се следят в динамичност.

„ Силно целесъобразни са ограниченията като отдалеченост, стерилизация. В идващия месец ще се проучва по какъв начин премахването на ограниченията ще се отрази на държанието на хората и на разпространяването на вируса “, добави тя.

Що се отнася до ниските равнища на имунизация у нас, министърът изясни: „ 95% от хората, които изгубиха живота си в резултат на COVID-19, не са имунизирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко, ние се насочихме с финансова поддръжка към най-уязвимата група, хората над 65 години “.

Според нея измежду повода за ниската имунизация е незадоволителната информация още първоначално и образуваното разбиране у хората, че е противопоказно да се поставя ваксина при съпътстващи болести, а в действителност е противоположното.

„ Ваксини не би трябвало да се вкарват непременно, имунизацията би трябвало да е доброволна. Изключително значимо е по какъв начин информацията ще доближи до хората, да се вслушваме в препоръките на лекарите “, изясни проф. Сербезова.

„ Амбицията е спомагателното възнаграждение на медиците да бъде трайно заложено, тъй като е належащо, акцентира здравният министър. Ние желаеме трайно да бъдат нараснали възнагражденията. Коментираме в две направления - трайно заплащане в главната заплата и клиничните пътеки “, сподели още тя.

По въпроса за промяната при персоналните лекари, проф. Сербезова изясни, че не става въпрос за премахването им: „ Една такава сериозна смяна, изисква доста деликатен разбор и съвещания с всички заинтригувани страни “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР