Това обясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен експерт

...
Това обясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен експерт
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Само 9% от потреблението на газ се задоволява от „Газпром“

Това изясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията

 

„ Производителите на електрическа енергия могат да продават своята продукция на допустимо най-високата цена, която реализиран на борсата, само че облагите им над 180 евро на мегаватчас ще бъдат изземвани от държавните управления и преразпределяни. Нямаме таван в цената. Производителите могат да се договарят свободно. При 180 евро на мегават час няма производител, от какъвто и да е вид, който да не излиза на облага. Това е висока цена. Всички без тези, които са на природен газ, ще са на голяма облага “.

 

Комисията се пробва да предотврати счупването на пазара на електрическа енергия през тази зима, изясни специалистът. „ Ако приказваме за ценови потрес, не би трябвало да забравяме, че той е провокиран от сериозен дефицит на електрическа енергия в цяла Европа и ще се ускори в идващите месеци от нарасналото търсене. Не желаеме да има сюжет с режим на тока и дефицит в редица страни. Западна Европа е в доста тежка обстановка сега “.

Най-скъпият газ е този, който не идва, съобщи специалистът.

 

„ Такъв е този, който „ Газпром “ може да ни предложи. Руската компания намали доставките за цяла Европа до рекордно ниски нива. В момента единствено 9% от потреблението на газ се задоволява от „ Газпром “ Ако предприемем подобен рисков ход и възстановим доставките от тях, в случай, че най-вероятно те ще спрат през зимата в обезверен опит на Кремъл да подкопае единството на Европа по отношение на глобите и Украйна, би било безусловно недалновидно. От позиция на цената също не би било далновидно. Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, сега се котира на 5 до 6 пъти по-ниски стойности от съветския.

 

Нямаме потребност от тези спомагателни количества съветски газ.  Проблемът е, че нямаме контрактувани дълготрайни доставки. Закупуването на спомагателните количества евентуално ще става месец за месец, а това не е добър вид и при него цената е по-висока. Надявам се „ Булгаргаз “ и държавно управление да създадат всичко допустимо за подписване на дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ “.

 

Ние апелирахме още преди началото на нашествието в Украйна държавното управление да подписа съглашение за взаимност с Румъния и Гърция за систематизиране на вероятните слотове за различни доставки на терминал „ Ревитуса “ в Гърция, изясни Владимиров. „ Той беше уголемен и има свободен потенциал. Трябва да си подсигуряваме, че техните компании няма да монополизират терминала. Нямаме действително съглашение и с Турция. Трябва да се подпише такова за сред редовно свързване. Европейска комисия упорства да се сключат точно такива съглашения със прилежащите страни членки. България би трябвало да го направи до 1 декември “.

 

Страната ни няма да остане на мрачно и на студено през зимата, увери специалистът. „ България е третият най- огромен експортьор на електрическа енергия на Стария континент. От всички страни в Югоизточна Европа ние сме най- добре готови за зимния интервал от позиция натоварване на електроенергийната система. Вероятно страната ни ще изиграе основна роля, с цел да няма режим на тока в страни като Сърбия.

 

От позиция на газ, обстановката е по-сложна, само че не приказваме за дефицит, а за ценови нива, изясни той. „ Ще бъдат ударени най-тежко индустриалните консуматори. Много от фирмите, които могат да се електрифицират, към този момент го вършат. Необходим е механизъм за понижаване потреблението на газ, изключително в пиковите моменти през зимата “.

 

България зависи относително малко от природен газ, подсети Владимиров. Предложението на ГЕРБ за образуване на интернационален търг за полутечен газ не е неприятна концепция, счита специалистът.  „ Ще има повече гласност и бистрота. Компании, опериращи в Съединени американски щати, са най- евентуалните снабдители на спомагателни количества газ. Цените ще са по- ниски до 30% от междинните цени в Европа “.

 

Добре би било да се договаряме и дружно със прилежащи страни, да вземем за пример с Гърция. Трябва да се възприемаме като един район, съобщи Владимиров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР