Това обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти. ,,Много

...
Това обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти. ,,Много
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: ”Демократична България” отказа среща с нас, Кирил Петков се държи като монарх

Това изясни водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред публицисти.

,,Много политици се упражняват върху тематиката за правосъдната система. Те се концентрират единствено върху персоните, а не върху промените. Възложихме тематиката на специалисти, които да приготвят съответни промени, като се вземат поради всички политически говорения, какви хрумвания за промени в правосъдната система да се вземат поради решенията и претекстовете на Европейския съд по правата на индивида, да се вземат рекомендациите на Венецианската комисия, да се вземат и рекомендациите на Европейската комисия – на база на всичките тези неща да се създадат план за промени на Конституцията по метод, по който да не се визира полето на Великото национално заседание (ВНС), а единствено посредством Народното събрание, тъй като в случай че отидем във Велико народно събрание, то въобще не е доста несъмнено дали въобще ще се реализира такава реформа``, предвижда Карадайъ.

Като резултат от срещите сме единомислещи, че в случай че би трябвало да вършим промени в правосъдната система, би трябвало да търсим промени и в Конституцията, както и да гледаме като промените не като промяна на персоните, а като нужни и нужни промени в правосъдната система, разясни водачът на Движение за права и свободи.

Той разяснява и тематиката с основния прокурор.,,Преразглеждаме въпроса с пълномощията на основния прокурор. Надзора на правда се трансферира на съответните по-горни инстанции на прокуратурата, а не на основния прокурор. В полето на основния прокурор оставяме методическите инструкции за уеднаквяване практиките сред другите съдилища и другите прокуратури. Това са тълкувателните решения на ВАС``, уточни той.

Карадайъ уточни за какво Движение за права и свободи са отказали да вземат участие във Временната комисия за промени в Конституцията. По думите му не може без съответни законодателни оферти да се прави такава комисия.,,Ние сме си написали домашното, седнали сме, повикали сме специалистите, влезнали сме в диалози с другите парламентарни групи, търсим единодушие към тематиките, които и те биха предложили. Има и непрекъсната комисия в Народно събрание, а в този момент ще има и краткотрайна. Всеки си написа с домашното, излиза с равнопоставени хрумвания и търси решението на въпроси``, обясни той.

Карадайъ насочи и рецензии към премиера Петков. Премиерът щеше да взема решение проблемите с бедствията на хората, до момента нито една стотинка не е изплатена. Общини, лечебни заведения и детски градини не могат да си платят сметките за ток. Премиерът щял да им праща инспекции, а не да спомага и оказва помощ. Те бедствията минаха. С частни средства си оправиха пътищата. Проблемът след бедствията не е решен нито с пътищата, нито с подпорните стени. Вместо да се решат проблемите на хората, той ще им праща инспекции. Той става рецидивист в нарушаването на Конституцията, тъй като има разделяне на управляващите. Има кой да арестува и да съди. Това не влиза в компетенциите на премиера. С изказванията си се пробва да се държи малко като монарх, уточни Карадайъ.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР