Това няма да спре новата такса за пренос на газ,

...
Това няма да спре новата такса за пренос на газ,
Коментари Харесай

Асен Василев: Румен Радев се обяви за защитник на Русия и „Газпром“. Това е срам

Това няма да спре новата такса за транспорт на газ, увери финансовият министър
„ Учудващо е, че президентът на републиката не пази националния интерес. Националният интерес е ползата на Република България, а не на Руската федерация и „ Газпром “. С действието си президентът се разгласи като бранител на „ Газпром “ и в прорез на българския народен интерес и политиките на Европейския съюз, които държавното управление извършва. Това е позор за президентската институция “. Това съобщи Асен Василев на брифинг във връзка това, че през днешния ден президентът сезира Конституционния съд за таксите за транспорт на съветски газ.

„ Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху преноса на съветски газ в конституционния съд на Република България. Това няма да спре осъществяването на закона. От 13 октомври таксата се събира, чакаме и първите приходи на 14 ноември. Уведомени са всички компании “, разяснява Василев.

Финансовият министър съобщи, че таксите не оскъпяват газа за прилежащите ни страни, тъй като техните контракти са с точка на доставка в съответната страна, единствеено се понижават облагите за „ Газпром “. 

„ Видях изкаването на външния министър на РСМ, само че с цел да предявиш какъвто и да е иск, би трябвало да има вреда. Цената за РСМ не се трансформира и няма вреда ". 

Асен Василев разяснява и неналичието на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов в създалата се обстановка: „ Спецов е на конференция в Брюксел. Национална агенция за приходите нямат право да изнасят данъчна загадка. Единствените са обезпечените лица, каквото направиха в известие самата рафинерия ".

Финансовият министър посочи, че импортираните пари от “Лукойл ” досега са в размер на 154 млн. лв..  „ До 31 октомври би трябвало да бъдат импортирани всички солидарни вноски предплатено. После до 30. 11 би трябвало да бъде импортирана и вноската за ноември. Те би трябвало да са в размер на 90% от дължимото, другояче има висока наказателна рента. До края на годината очкаваме да бъдат импортирани до 400 милиона лв. като това включва тези 154 милиона, които са импортирани ”, подсети Василев.

Той направи и историческа информация - за интервала от 2009-та до 2020 година Лукойл е заявила загуба в размер на 1 милиард 882 милиона лв.. За 2021 година групата е заявила облага от 170 милиона, а за 2022 година - от 404 милиона лв.. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР