Това никога не трябва да се случва повече“, категоричен бе

...
Това никога не трябва да се случва повече“, категоричен бе
Коментари Харесай

Шефът на болницата, в която размениха бебетата: Акушерката, която е била на работа в този момент, е с 32 години стаж

„ Това в никакъв случай не би трябвало да се случва повече “, безапелационен бе шефът на болница „ Шейново “ доктор Румен Велев по Нова тв. „ Все още не може да кажем дали има отговорни. Следствието продължава. То би трябвало да откри това. Възможно е акушерка да е поставила детето в неверно креватче. Но това би трябвало да се откри до дъно. Психическият напън в болничното заведение е голям. А ние продължаваме да работим “, добави той.

„ Много хора се занимават с бебетата. Разпитани са над 30 индивида от болничното заведение. Всеки един от тях има отговорности по време на своето дежурство. Това ще дефинира прокуратурата и следствието “, добави той. „ Ние реагирахме доста бързо, с цел да може да се вземат ограничения “, сподели още той.

„ Най-важното е да приключим с този развой “, сподели още той.

Майки са пускани до общата стая. Всичко става през акушерка, добави шефката на неонатологията доктор Донка Узунова.

Семейството, което е разкрило размяната, били със светли очи. Този белег ги е предиздвикал да се усъмнят. След това изваждат другите гривни. Те са били свалили гривната от бебето.

Акушерката, която е била на работа в този миг, е с 32 години стаж, добави тя.

Четири са инспекциите, най-важната е на националната полиция дружно с прокуратурата, която се чака да каже по какъв начин е станала размяната. Имаме и вътрешна инспекция, разяснява по-късно и пред БТВ Велев.

Ражданията стават през септември. Едва през началото на декември една от майките се обръща към нас със подозрение, че бебето не е нейно, то се базира на това, че гривната й и тази на бебето са с разнообразни номера. Тя се обръща към началника на неонатологичното поделение. Ние незабавно реагирахме и предложихме да се направи тест, сподели още той.

След като се слагат гривните и бебето се превежда от залата, в която се е родило, в неонатологичното поделение, акушерките сверяват дали номерът подхожда на документите, само че и на картонче, което слагаме на количката на бебето. Отделно това се записва в специфичен вестник, уточни докторът.

Двете майки са изписани на третия ден след раждането. Според мен би трябвало да има по какъв начин да се забележи това нещо, сподели той във връзка гривните на бебетата и майките.

Всички условия, които са се случили, евентуално следствието ще ги откри, споделя Велев.

Факт е, че сега раждаемостта в нашата болница е на високо равнище. Понякога в действителност ни е доста мъчно, само че това не може да бъде опрощение. Това е толкоз рутинна активност, че даже не се замисляме по какъв начин я правим, извънредно деликатни сме по какъв начин ще се слагат гривните, по какъв начин ще се предадат бебетата в неонатология. Не мога да си обясня по какъв начин е станало, продължи той.

Имам подозрение за приключване на информацията, в смисъл че за първи път обявихме пред проверяващите органи това събитие на 13 декември. Пред обществото това стана ясно едвам преди два дни. До този миг нямаше никакви данни. Основната ни цел бе да запазим цялостна поверителност, тъй като в тази ситуация не сме значими толкоз ние, а двете фамилии и това е извънредно значим за тях проблем, опитвахме се да запазим душeвността им. В осведомителни уеб сайтове пишеше, че информацията е излязла от лекари в болничното заведение. Ако е направено, индивидът, който го е направил, за мен не може да се назова доктор. Аз няма по какъв начин да го схвана, сподели той.

Всички ние усещаме персонална виновност. Откакто разбрах за този случай, се пробвам да се слага на мястото на тези хора. Първото, за което се сетих, бе, че ще бъда доста ядосан от тази обстановка. Това е с съображение. Тези хора идват и ни се доверяват, раждането е сърдечен акт и не може човек да се съмнява, че там ще се случи нещо. Те ни имат извънредно доверие и ние в този момент би трябвало доста бързо да покажем, че такива дейности няма да бъдат толерирани. Моралната отговорност я носим ние, разяснява Велев.

Ако се откри, че не съм основал нужния ред, че това да не бъде избегнато, в случай че има опция за пропуск в болничното заведение – това би било причина да си подам оставката. Но подаването на оставката е честен и персонален акт. В момента считам, че е по-полезно да приключим оптимално бързо този случай и децата да бъдат върнати на същинските им фамилии, съобщи още шефът на „ Шейново “.

Това, което ще създадем, е да се опитаме да намерим нов вид гривнички, които да се четат с баркод читател по този начин, че да изключим напълно опцията за някаква лична неточност. Ще разработим и много по-подробен логаритъм за определяне на идентичността сред майките и децата, увери Велев. Според него добър метод е бебетата да се дават за повече време на майките, както е на Запад.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР