Това не са емоционални избори. Не можем да кажем, че

...
Това не са емоционални избори. Не можем да кажем, че
Коментари Харесай

Социолози: На изборите ще има битка за София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Хасково

Това не са прочувствени избори. Не можем да кажем, че в цялата страна хората са недоволни, желаят да смъкват ГЕРБ или пък да ги държат на власт. Местните избори са доста значими за хората. Ако можем да приказваме общо за цялата страна, това може да се каже за София. Там ще има борба.
Това сподели в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия социологът Андрей Райчев. Заедно с него посетител беше и Боряна Димитрова от организация " Алфа рисърч ". Двамата разясниха стартиралата през днешния ден предизборна акция и идните локални избори.

" Местните избори са доста разнообразни. На тях вземат участие доста локални обединения и играчи. Често обичайните партии губят от локални играчи. Това, което ще стане в София, е друго от това, което ще стане в Гоце Делчев примерно. Със сигурност в последните месеци има една доста по-сериозна придирчивост и рецензия към локалната власт. Със сигурност в София и Пловдив рецензията е една, а в други градове друга. Хората в огромните и разрастващи се градове имат една доста по-голяма придирчивост към качеството на живот в градовете им. В дребните градове е доста по-различно. В огромните градове проблемите са трафик и тапи. В дребните градове проблемите са, че изобщо няма пътища и до някои не може и кола за спешна помощ да стигне ", даде образец Боряна Димитрова.

" Дума не може да става, че във всичките градове ще бъдат заменени сегашните кметове. Според мен ще стане смесена картина, някои ще бъдат заменени, други ще останат. Кметските избори са мажоритарен избор. В момента държавното управление е центристко. В това се крие салдото на ръководството. Центърът е доста мощно нещо. 20% в центъра са доста повече от 40% в крилото. Не мога да разясня какво ще стане в София. Последните изследвания сочат балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Кой ще победи е мистерия. Тази мистерия ще падне безусловно седмица преди вота. Ако някой го е подразнил Фандъкова в този момент, той ще каже Манолова. Ако някой са го ядосали комунистите сега, той ще каже Фандъкова. Шансът на Манолова е да притегли негласуващите. За мен борбата в София сега е реми. Кой ще победи ще почне да излиза наяве седмица преди изборите ", предвижда Андрей Райчев.

" За мен също е рано да се приказва за прогнози. Искам да обърна внимание на следното нещо - голям триумф ще е, в случай че Българска социалистическа партия вземе София. Мая Манолова твърди, че е самостоятелен и цивилен претендент, само че непрестанно се прокарва тезата, че тя е претендент на социалистите. Поставянето на тази тематика в политическа повърхност дава капацитет за връщане на диалога в политическа тенденция. Това може да " взриви " изказванията на Манолова, че е цивилен претендент ", съобщи Димитрова.

" Според мен ГЕРБ ще загуби 10 града. Кои ще са те - не мога да кажа и не е редно, тъй като към момента няма никакви данни. За мен претендентът на " Демократична България " беше незнайно име. Едно издание разгласява порно публикация за него и той внезапно влезе в устата на хората, само че не съм чул някой да каже, че няма да гласоподава за него, тъй като приятелката му има порно фотоси. Видяхме го и на евроизборите - свадите тогава доведоха до едно оттегляне и омерзение. За мен в този момент и Фандъкова, и Манолова няма да посегнат към черния пиар. Той отблъсква и те схващат това ", безапелационен бе Райчев.

" Надпреварата ще е забавна в Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Хасково. Не споделям, че останалите градове са безинтересни, само че огромните градове притеглят вложения и са значими за икономическото развиване. Според мен в София се прави опит да бъде събран левия и десния избор. Българска социалистическа партия поддържа Манолова и това значи, че огромна част от левия избор ще застане зад Манолова, само че това с негласуващите няма да е задоволително - ще трябват и десни гласоподаватели. Това е голям опит и съгласно мен ще е съвсем невероятно това да се случи, само че това не значи, че този опит не е главен за вота в София ", добави Боряна Димитрова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР