Това не са човешки ембриони, но са много близки до

...
Това не са човешки ембриони, но са много близки до
Коментари Харесай

Ембриоидите: Това не са човешки ембриони, но са много близки до тях

Това не са човешки ембриони, само че са доста близки до тях. Изкуствено основани за проучвателен цели, " ембриоидите " съставляват светкавична научна гражданска война, която към този момент кара някои регулаторни органи да изготвят първични правила, заяви Агенция Франс Прес.

" Ембриоидите дават опция за реализиране на теоретичен и медицински прогрес ", само че те крият и опасности от корист, които изискват въвеждането на регулация ", се споделя в мнение на френската Агенция по биомедицина, оповестено през днешния ден.

За първи път в света публичен регулаторен орган заема позиция във връзка с изследователска област, която до неотдавна изглеждаше като научна фантастика, само че претърпя бурно развиване през последните месеци.

Ембриоидите съставляват " сглобки " от кафези, които имат за цел да възпроизведат действието и развиването на ембриона, без да е належащо оплождане.
От тази година няколко екипа от откриватели са съумели да разработят сходни ембриоиди от от човешки кафези - първо научно достижение от необичаен мащаб.
Отвъд техническите достижения, залозите са обилни от здравна позиция. Ембриоидите имат капацитет да обезпечат доста по-добро схващане на ранните дни на ембриона - интервал, чиито механизми остават огромна мистерия.

Внезапното ускорение на проучванията повдига и редица етични въпроси, като се стартира от самия статут на ембриоидите: би трябвало ли те да бъдат обсъждани просто като скупчвания от кафези или може да се приказва за същински " синтетични " ембриони, носещи в себе си капацитета на човешко създание?

На настоящия стадий от проучванията тези въпроси са много теоретични, защото ембрионалните модели остават приблизителни и не могат да оцелеят повече от няколко дни.

Редица откриватели обаче, изключително в границите на Международното общество за проучване на стволови кафези (ISSCR), към този момент са се заели с определянето на регулаторна рамка, постоянно не толкоз по насила, колкото от предпочитание да поемат водеща роля по тематика, която дава обещание да сътвори оживени политически и публични несъгласия.

" Необходимо ли е да бъде основана рамка? Всички научни кръгове го предлагат ", споделя невробиологът Ерве Шнайвайс от френския Национален институт за здраве и медицински проучвания (Inserm). 

" Колкото повече тези модели замязват на ембриони, толкоз повече това ще повдига етични въпроси, които би трябвало да бъдат позволени ", изясни той, напомняйки, да вземем за пример, за съществуващия риск. По думите му към този момент е " безспорна фикция ", че откривателите могат един ден да опитат да вграждат сходен ембрион в жена, с цел да провокира същинска бременност. 

Освен общата нужда от определяне на правила обаче, научният свят мъчно реализира единодушие по детайлностите, като се има поради извънредно изменчивия темперамент на тази научна област.
       
" Все още има доста въпроси без отговор ", се показва в изследване, оповестено през август в сп. " Стем сел рисърч енд теръпи " ( " Stem Cell Research & Therapy " ), което се пробва да направи обзор на дебатите измежду откривателите: Кой би трябвало да изготви разпоредбите? Как би трябвало да бъдат прилагани те? Колко наложителни би трябвало да бъдат?
       
В реалност нито една страна не е приспособила законодателството си. 

В този подтекст се появява мнението на  Агенцията по биомедицина, която управлява проучванията на стволови кафези във Франция. Въпреки че публично няма регулаторен статут, то в действителност ще дефинира рамката на бъдещите проучвания в страната, защото всеки откривател ще би трябвало да изиска позволение от организацията, с цел да работи върху ембриоиди.

Агенцията е за основаването на промеждутъчен статут сред проучванията върху човешки ембриони, които са строго контролирани, и проучванията върху стволови кафези, които съгласно нея са прекомерно " позволяващи " в тази ситуация с ембриоидите.

Това би означавало, да вземем за пример, те да не се развиват повече от четири седмици, до момента в който за същинските ембриони прагът е две седмици. Идеята е да останем доста надалеч от " интервала, в който се появява възприятието за болежка, да не приказваме за съзнанието ", отбелязва регулаторният орган.

В последна сметка имплантирането им ин виво би трябвало да остане неразрешено, счита организацията, отказвайки да откри каквато и да е равнопоставеност сред ембриоиди и ембриони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР