“Това не е въодушевяващ избор за повечето, но трябваше да

...
“Това не е въодушевяващ избор за повечето, но трябваше да
Коментари Харесай

Вигенин: БСП с 25 депутати разсече кризата, която заплашваше политическата система като цяло

“Това не е вдъхновяващ избор за множеството, само че трябваше да дадем старт на Народното събрание. Това е държавническата позиция и се спряхме на този, който от позицията на възрастта си имаше способността да събере над 120 гласа. На ГЕРБ им лиши известно време, с цел да осъзнаят, че с 67 гласа не могат да имат всичко. Ние направихме сериозен компромис, тъй като разбираме, че без определен ръководител на Народно събрание – нищо не може да се случи. Оставяме даже и обстоятелствата, че това би довело до обезсмисляне на Народното събрание и изобщо на политическата система. " Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в " Седмицата “ на Дарик радио.

По думите му, без определен ръководител на Народно събрание и надлежно без работещ парламент – не може да бъдат признати нито Бюджет 2023, нито законите, нужни за приемане на средствата по Плана за възобновяване. " Можем ли да лишим хората и страната от това? Можем ли да гледаме по какъв начин минималната заплата стои на същото равнище, а инфлацията наближава към този момент 20%? “, добави Вигенин.

" Българска социалистическа партия за следващ път, въпреки и единствено с 25 народни представители, разсече една рецесия, която заплашваше политическата система като цяло. Повечето хора виждат един парламент с 240 депутати, който 3 дни не може да си избере ръководител. Би трябвало да светне алената лампичка на всеки един от нас. Ние доста ясно видяхме, че кандидатурите на двете най-големи обединения не могат да съберат гласове за ръководител на Народно събрание. Затова и ние излъчихме кандидатура, с цел да дадем късмет на Народното събрание да се сплоти към трета кандидатура. Когато най-голямата мощ не може да образува болшинство към себе си, би трябвало да се направи опит към някоя от другите. Нищо не е обещано по принцип на първата мощ. Особено, когато е с 1/4 от народните представители “, уточни зам.-председателят на Народното събрание.

Кристиан Вигенин съобщи, че протичащото се сега е значително разследване от ръководството на ГЕРБ. " Има риск плаващите болшинства и неналичието на болшинство, което дълготрайно носи отговорност, да доведат до решения, които да слагат под риск страната. Едното може да бъде по повод войната в Украйна или бюджет, който да срине финансите на страната “, добави той.

" Задкулисие е, когато хората останат с чувството, че решенията не се взимат с полемика в Народното събрание, а на база сделки, които се вършат някъде другаде, може би даже отвън политическите формати. Можем да преодолеем това, единствено в случай че хората видят, че решенията се взимат пред очите им. Ние в годините станахме партия на реализма. Ако можем да се обединим към няколко безспорни неща – дано да го свършим. Ако гласоподавателите дадат късмет на Българска социалистическа партия за едно устойчиво ръководство – можем да реализираме резултати, в случай че има устойчиво болшинство “, сподели в умозаключение Вигенин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР