Това не е първият случай, в който Пеевски обявява, че

...
Това не е първият случай, в който Пеевски обявява, че
Коментари Харесай

Нов имидж за Пеевски

Това не е първият случай, в който Пеевски афишира, че продава медиите си

© Юлия Лазарова Хипотезите за договорката варират от услуга за пробутване на данъчни облекчения за кинопроизводството до почистване на имидж около случая Магнитски Още по тематиката
След като министър председателят изиска, Комисия за защита на конкуренцията стартира секторен разбор на медиите

Първо Делян Пеевски предложи законови промени за собствеността и финансирането на медиите, след това Бойко Борисов засилва и ГЕРБ по тематиката
1 апр 2018
Премиерът Бойко Борисов персонално се зае и с медийния пазар

Създава се работна група за законодателни промени по отношение на собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване
28 фев 2018
Петият закон на Пеевски...

...и оповестяването на петата власт
8 фев 2018
Пеевски внесе законопроект за собствеността на медиите

Депутатът желае да направи обществено финансирането на медиите, които не са негови
6 фев 2018
Дружеството на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Интръст " продава половината от бизнеса си с печатни медии на компанията " Ню имидж България ". Това се споделя в известие от името на двете компании, оповестено от няколко медии измежду които " 24 часа ", " Труд ", " Стандарт " и организация " Фокус ".

Извън формалното известие нито една от двете страни не дава детайлности към договорката. " Капитал " изпрати въпроси до изпълнителния шеф на " Ню имидж България " Ярив Лернер за елементи към договорката и неочаквания интерес на кинокомпанията към печатния пазар в България, който от години е в рецесия, само че до публицистичното привършване на броя не получихме отговори.

Официалният плакат

В известието до медиите написа, че продавачът и купувачът са подписали прелиминарен контракт, с който " Ню имидж " получава 50% от капитала на " Телеграф Медиа " - сдружението, издател на вестниците " Телеграф ", " Монитор ", " Политика " и " Меридиан мач " и акционер в районната медия " Издателска къща Борба ". Към момента " Интръст " е едноличен притежател на " Телеграф Медиа ".

" Приключването на договорката ще се извърши след изговаряне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Печатните издания, предмет на договорката, са измежду водещите в страната, като всекидневникът " Телеграф " е изданието с най-голям тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. " Ню имидж България " ЕАД основава особено за задачата на договорката ново дъщерно сдружение, което да придобие дяловото присъединяване ", се споделя в известието. Името на новата компания не се оповестява.

" Ню имидж България " е част от американската компания Nu Image Inc., която закупи киноцентъра в Бояна през 2005 година В България тя работи посредством сдружението " Ню Бояна филм ". Nu Image е основана от Ави Лернер, а студиото в България се ръководи от сина му Ярив Лернер.

Скритият сюжет

На този стадий можем единствено да гадаем какви претекстове стоят зад сходна договорка. Със сигурност това не е първият случай, в който Пеевски афишира, че продава медиите си. През април 2014 година тогавашният притежател на вестниците - " Нова българска медийна група " (управлявана от майката на депутата Ирена Кръстева), разгласи, че продава дяловете на фирмите, които издават вестниците " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Меридиан мач " и " Борба ". Като покупател беше посочена новорегистрирана ирландска компания Media Maker Limited на предприемача и някогашен изпълнителен шеф на радиогрупата Communicorp (в България тя има радиостанциите " Радио1 ", " BG радио ", Nova, NRJ, " Вероника ", Radio1 Rock, City Radio и телевизия – бел. ред.) Патрик Халпени. До действителна договорка по този начин и не се стигна и медиите останаха в актива на депутата от Движение за права и свободи.

Но въпреки всичко какъв интерес може да се крие зад сегашната договорка?

Предположение първо: Вече близо девет години кинаджиите в България упорстват държавното управление да одобри данъчни тласъци за промишлеността, с които да могат да притеглят непознатите продуценти. Синът на притежателя на Nu Image Ярив Лернер е измежду водещите фигури в тази борба с властта. През 2010 година бе препоръчан даже законопроект, който предвиждаше български и задгранични кинокомпании да получават данъчен заем до 30% от всичките си разноски, платени на български физически и юридически лица. По този метод продуцентите ще са подтиквани да връщат назад тези пари в кинопроизводство. Според тях единствено по този начин прохождащата промишленост може да разчита да остане забавна за останалия свят, защото сходни данъчни облекчения към този момент има в страни от района като Унгария и Чехия, които възвръщат до 20% от разноските на продуцентите, направени в страната. До този миг това искане на кинобизнеса не среща утвърждението на законодателя. Правителството счита, че в случай че направи данъчни облекчения за един бранш, и други ще изискат същото. По същата логичност всеки бранш може да изиска преференции. Поддръжниците на кинопроизводството застъпват тезата, че става въпрос за доста характерен пазар: идват едни хора с пари и ще ги дадат, в случай че получат част от тях назад.

Какво общо има това с Делян Пеевски? През годините той нееднократно е потвърдил, че има мощно въздействие върху властта и на пръв взор неразрешими проблеми намират междина и държавно утвърждение след намесата му. Възможно е сред Пеевски и Лернер да има такова съглашение. Приемане на данъчни тласъци за киноиндустрията в Народното събрание против поддръжка и външен имидж за медиите на депутата от Движение за права и свободи.

В Бояна Nu Image развива разнообразни кинодейности, за които дават отговор няколко свързани компании - от продуциране и снимане на лични филми, през услуги за външни кино- и телевизионни продукции и даване на подиуми и техника, видео и компютърни резултати, до образование и академия за млади експерти, които желаят да се занимават с кино. За всичките компании под шапката на " Ню Бояна филм " работят към 450 души. Затова и законова смяна би дала още по-голям подтик на активността й и рентабилността за притежателите.

Предположение второ: Съобщението за договорката идва след траяло близо година и половина преструктуриране на бизнеса на Пеевски, което визира сдружения, на които е директен притежател, и тези, за които се приказва, че управлява (като " Булгартабак ", чиито марки бяха продадени предходната пролет на British American Tobacco). От края на предходната година депутатът от Движение за права и свободи стартира да влива компаниите - издателки на медии, в едно сдружение.

Преструктурирането става в подтекста на процедурата в Съединени американски щати по закона " Магнитски ", инициирана от тогавашния сътрудник на Пеевски, а в този момент негов зложелател - банкера Цветан Василев. Какво тъкмо ще става със случая е дълбока интрига, само че от няколко източника " Капитал " научи, че в края на предходната година тя е навлязла във официална фаза, т.е. изказванията в сигнала на Василев се ревизират.
Това развиване най-вероятно е причина за все по-видимите старания на Пеевски да чисти интернационалния си имидж, които стигнаха до превод на британски и разпространяване на пропагандните книги на " Телеграф " (в жанр " Кой ограби България " ) в европейските институции и люта борба с админите на онлайн енциклопедията wikipedia.

Предположение трето: Друга догадка е, че евентуалната договорка е обвързвана с разбора на медийния пазар, който Комисия за защита на конкуренцията стартира по самодейност на държавното управление. Този сюжет е малко евентуален, доколкото Делян Пеевски е посочил неведнъж, че и комисията, и контролиращият я Върховен административен съд са напълно в неговата сфера на въздействие.

Предположение четвърто: Пеевски купи съвсем приключеното тв студио на бТВ, което по случайност се намира в съседство на киноцентъра Бояна. Сега то е в активите на притежателя на " Телеграф медия " и продавач в възможната договорка " Интертръст ". Срещу вестникарското партньорство то може да бъде употребено от филмовата компания безплатно. Същото важи и за други парцели, добити през годините от Пеевски. Тук обаче логиката за какво не се получават единствено тези активи се чупи, по тази причина е едва евентуално пояснение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР