Това не е първият път, в който болницата се обявява

...
Това не е първият път, в който болницата се обявява
Коментари Харесай

МС реши Националната детска болница в Овча купел да е обект с национално значение

Това не е първият път, в който болничното заведение се афишира за обект от национално значение. Обществена поръчка за построяването започва при започване на пандемията с помощта на тогавашния здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който даде зелена светлина за построяването й, а държавното управление тогава разгласи болничното заведение за “обект от национално значение ”, което разрешава да се форсира процеса.

 

Тогава обаче към момента се говореше лечебното заведение да бъде построено в двора на Александровска болница, където се намира и скелето на несъществуващата болница. Казусът тлее към този момент 30 години.  Според лекари, родители и архитекти постройката в двора на Александровска болница от дълго време е рискова и не може да обезпечи потребностите на модерно лечебно заведение. 

 

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев уточни преди дни, че е определен терен и изрично се разгласи срещу построяването на Националната педиатрия в остаряла постройка. 

 

Министерският съвет одобри Решение за установяване на обект “Изграждане на Национална многопрофилна болница за интензивно лекуване на деца “, за обект с национално значение в УПИ I - “за болничен комплекс “, кв. 117, кв. “Горна баня “, регион “Овча купел “ - Столична община, гр. София, подписване на прелиминарен контракт за прекачване на благосъстоятелност по член 15 от Закон за устройство на територията и предоставяне на единодушие за унищожаване на два незавършени градежа.

 

В обсега на урегулиран аграрен парцел /УПИ/1 попада и аграрен парцел /ПИ/ с идентификатор 68134.4332.545 частна благосъстоятелност, който се намира почти в средата на държавния ПИ с идентификатор 68134.4332.1652 и предопределя неговата неправилна геометрична форма, което доста би попречило капиталовото желание за създаване на болничен комплекс, включващ съответните функционално свързани болнични и други здания и уреди, нужни за поддръжката на комплекса, както и съответното парково пространство.

Реализирането на процедурата по член 15 от Закона за устройство на територията за смяна границите на държавния парцел, ще докара до привеждането му в сходство със актуалните нормативни условия за строителство на лечебни заведения за болнична помощ за деца.

В държавния аграрен парцел с идентификатор 68134.4332.1652 са построени два незавършени градежа. Същите са в неприятно положение, несъответствуващи по местонахождение и функционално систематизиране, и с отпаднала нужда за Министерство на здравеопазването.

С премахването на двата незавършени градежа ще се обезпечат нужните площи за създаване на Национална многопрофилна болница за интензивно лекуване на деца, отговаряща на актуалните нормативните условия за планиране и създаване на лечебни заведения за болнична помощ за деца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР