Това не е обикновен вирус и не е като другите

...
Това не е обикновен вирус и не е като другите
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Върви кампания на пълно отричане на коронавируса и на мерките срещу него

„ Това не е елементарен вирус и не е като другите болести и ние всеки ден се убеждаваме в това “. Това съобщи пред БТВ ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.
„ Последните дни извикахме няколко пациента, които оздравяха след двустранна бронхопневмония, провокирана от ковид и нещата, които виждаме на скенер, са много притеснителни. Те имат увреждания, които може да останат трайни. 20 дни след болестта има признаци на фиброза. Естествено, рано е да се вършат генерални заключения, само че това е тревожно “, добави той.
По думите на проф. Мутафчийски има повишаване на броя на болните у нас, като за през днешния ден дотук са 16 позитивните проби, само че лабораториите не престават да работят и на следващия ден ще стане ясно за 24 часа какъв брой тъкмо са. „ Променихме тактичност и към този момент всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо, с цел да не допуснем да се популяризира. Все още разполагаме с ресурса да го създадем, само че скоро може и да нямаме този запас “, добави проф. Мутафчийски.
Според него по-верният индикатор за разпространяването на заболяването е какъв брой са тежките случаи в интензивните отделения и каква е смъртността. „ Не е единствено броя обезпокоителна. Колко време могат да устоят лекарите в лечебните заведения и в това време да слушат хора по улиците, които споделят, че няма нищо ужасно. Винаги може да се пропусне случай и ние не претендираме, че не сме ги изпускали, само че преди от 11 откривахме 2, в този момент на 7 случая откриваме 2. Това значи, че сме подобрили откриваемостта “, съобщи още той.
„ Масовото тестване е невероятно като логистика, по тази причина ние го разбираме като тестване на допустимо по-голям брой хора към инфектирания, медицинския личен състав и прицелни групи на инцидентен принцип. „ Фалшивите тествания не играят добра роля. Имам поради бързите проби, които основават едно подправено успокоение “, добави той.
В диалога с ген.-майор проф. доктор Мутафчийски се включи и лекар Мони Турналиев от Смолян, който съумя да се пребори с заболяването. Той описа по какъв начин е минала при него болестта, като посочи, че не е имал тежки признаци, само че въпреки всичко е бил в болница. Доктор Турналиев се обърна към проф. Мутафчийски, като съобщи, че ограниченията са били взети в точния момент. „ Малко, обаче, се пресоли гозбата, като се посочваха спортни зали с кревати, защото в София има 100 лечебни заведения и не знам да са бомбардирани, здания има, въпросът е да има личен състав, който не е уплашен и е квалифициран. Мисля, че беше ненужно и присъединяване на шефове на лечебни заведения, които да изясняват кой ще откачат от респиратор и кой не. Лекарят би трябвало да основава доверие у пациента, да му вдъхва убеденост и даже при заболяване, което има 60, 80, 90 % смъртност, би трябвало да има доверие сред доктор и пациент “, съобщи лекар Турналиев. Запитан за отхлабването на ограниченията, докторът бе безапелационен, че по кое време това да стане е работа на специалистите. „ Моето персонално мнение е, че на Витоша не хвърчат вируси. Когато си в планината, когато спазваш два метра разстояние, не е ужасно. Но темпото на понижаване на ограниченията ще го зададат екпертите “, добави доктор Турналиев.
Относно отхлабването на ограниченията, проф. Мутафчийски съобщи, че това ще се направи, когато има задоволително данни, че е нормализирана обстановката. „ Виждаме по какъв начин се изчерпват ресурсите, когато се появи наклонност за резистентност и за понижаване на заболелите, могат да се разискват такива ограничения и политиците да вземат такива решения, които ние ще подкрепим “, добави ген. Мутафчийски. Той, обаче, предизвести, че постоянно, когато се охлабват ограниченията, това би трябвало да се прави под изискване, че това може да докара до увеличение на броя на инфектираните.
Относно идните празници за 1 и 6 май, ръководителят на щаба беше безапелационен, че към този момент е прекомерно рано да се каже дали още веднъж ще се затваря София или други регионални градове. „ Засега върви една акция на цялостно отказване на болестта и на всевъзможни ограничения, което е обидно за всички хора, които съблюдават дисциплинирано ограниченията “, безапелационен бе той.
Той призна, че евентуално среднощните конференции, изключително последната във връзка възможната радиация от пожара в региона на Чернобил, са стресиращи за хората. Той, обаче, счита, че е било нужно да се заяви, защото самичък се е убедил в силата на обществените мрежи да основат същинска нервност измежду обществото. „ Благодарение на сходни неща, някои от нашите сънародници дори считат, че няма коронавриус “, съобщи той.
„ Въпросът с удължаването на изключителното състояние е политическо решение и не е моя работа да го желая. Ние докладваме каква е настоящата обстановка, а политиците взимат тези решения “, категороичен бе той.
По думите на проф. Мутафчийски карантината в България е забавна, защото не не разрешава кой знае какъв брой неща и е много по-лека от останалите елементи на света. „ Хората имат право да отидат да пазарят, на доктор, на коафьор, да разходят детето, кучето. Така че това, дето се носи, че никой не излиза, не е тъкмо по този начин “, добави проф. Мутафчийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР