Това не е краят. Това дори не е началото на

...
Това не е краят. Това дори не е началото на
Коментари Харесай

Пост - Covid синдром – живот след вируса


Това не е краят. Това даже не е началото на края. Но може би е краят на началото.

Уинстън Чърчил

Представете си, че ненадейно се разболявате от Covid-19. Целият ви живот от доста време насам се върти към тази болест и макар че сте пазили себе си и близките, доколкото това е допустимо при въздушно-капкова зараза, подлият вирус не ви подминава. Болни сте и се чувствате зле седмица, от време на време 2, и всеки ден от заболяването е освен физическо тестване, само че и голямо предизвикателство за душeвността ви. След това стартирате да се възстановявате. Най-кошмарните признаци - треската, кашлицата, задухът - стартират да отминават. Вие спечелихте! Побеждавате животозастрашаваща болест и към този момент не се чудите дали този ден ще е последният ви. След още седмица - две още веднъж ще се върнете към естествения си живот все едно нищо не се е случвало.

Но седмиците минават, а вие към момента не сте същите от преди, не сте даже близо. Изпитвате усложнения да правите отговорностите си вкъщи или на работа, нямате сила. Дори рутинно физическо натоварване, като стартирането на прахосмукачка или разходката до магазина ви карат да се чувствате изтощени. Болят ви мускулите, боли ви цялото тяло. Забравяте, имате проблем с концентрацията, даже когато гледате телевизия, най-простите сметки ви затрудняват, мозъкът ви е като в мъгла.

Вашият лекар ви поздравява - вирусът към този момент не може да бъде открит в тялото ви, вие излязохте по-силните от тази борба. Това значи, че би трябвало да се чувствате добре. Но вие не се чувствате добре.

Не сте сами! Виждаме непрекъснати доказателства, че редица хора, които са прекарали COVID-19, не престават да усещат резултатите от това заболяване в продължение на седмици до месеци, откакто са се излекували от най-лошите признаци и затруднения ", споделя доктор Сандип Лахоти, гастроентеролог в болничното заведение Houston Methodist, който управлява клиниката за възобновяване на COVID-19. " Все още не разбираме какъв брой дълго тези признаци могат да продължат да съществуват, само че знаем, че доста от тези хора биха се възползвали от профилирани грижи и в някои случаи постоянно следене ".

Пост-Covid синдром - последствия

Понастоящем няма ясно обрисувано определение за положението, само че то най-често се дефинира като пост-Covid синдром, още прочут като " Дълъг Covid ". Също по този начин, следствията след Covid варират от пациент до пациент и не е реализиран консенсус по отношение на характеризирането на вероятните признаци. Най-честите признаци включват непрекъсната отмалялост (т.нар. синдром на хроничната умора), затруднено дишане, болки в ставите и гърдите, тревога, меланхолия, нарушена памет и централизация, изтощителни главоболия, загуба на усет и аромат, косопад и нарушавания в съня. За страдание обаче, последствията могат да бъдат и по-сериозни, като непрекъсната имуносупресия, както и белодробна, сърдечна и съдова фиброза, дълбока венозна тромбоза и белодробни емболии. (Фиг.1)

 Фиг. 1 Хронология на Covid-19 и Пост-Covid синдром
Фиг. 1 Хронология на Covid-19 и Пост-Covid синдром

Източник: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01283-z

Въпреки, че Пост-Covid синдромът все още към момента e релативно необследвана територия, положителната вест е, че учените са разкрили метод по какъв начин да си помогнем при лекуване на Covid-19 и по какъв начин да се предпазим от последствията от подлия вирус.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР