“Това не е искане от вчера и днес, то е

...
“Това не е искане от вчера и днес, то е
Коментари Харесай

Хр. Мутафчиев иска 1 500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства

“Това не е искане от през вчерашния ден и през днешния ден, то е от 30 години. Още преди 30 години искахме обновени заплати. В момента цифрата е 1500 лв., тъй като стандартът на живот се промени в последните 30 години “. Темата разяснява пред БНР Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България и добави:

“Никой не очакваше такава убийствена инфлация, никой не очакваше, че ще има война, никой не очакваше, че ще има такива цени на газа и такова нарастване от топлофикациите. При заплата от 900 лв. – по какъв начин си представяте, че при 330% нарастване на парно и топла вода, сътрудниците ще могат да се оправят. А желаеме да имаме семейство и в тази страна да има младежи – по какъв начин да стане това?! Искането ни е безусловно в точния момент и намясто. “

“Проблемът с театралните здания не е от 30, а от последните 70 години. Те не са нито ремонтирани, нито реновирани. Публиката влиза в остарели здания със остарели столове, със остарели мокети по земята, с прахуляк. Голяма част от театралните здания не са и пожарно осъвременени “, показва още той. Според него хората, които ръководят страната, не виждат проблемите.

Срещата с министъра на културата

“Срещата протече доста прелестно, приказва се с доста добър звук. Обясних му всичко, което изяснявам и тук. Той ми сподели: “Да, склонен съм “. Съгласи се с всичко, което му споделих, само че какво от това, че се е съгласил, от тук нататък трябват дейности. Той би трябвало да организира своите диалози с министъра на финансите и с министър-председателя, който го е издигнал, след което би трябвало да се стигне до консенсус, че ще се отделят средства от държавния бюджет за Министерството на културата, които през формата “субсидия “ да стигнат до сътрудниците ни в театрите “, споделя още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР