Това не е чак толкова много - около 22% от

...
Това не е чак толкова много - около 22% от
Коментари Харесай

Анализатор: Войната на Русия в Украйна ще размести потоците казахстански нефт

Това не е чак толкоз доста - към 22% от настоящето равнище на казахстанския нефтен експорт, само че въпреки всичко е огромна крачка към диверсификацията на експортните направления.

 

За 2021 година износът на казахстански петрол възлиза на 67,6 млн. тона, като 93,3% от него е минал през Русия по два маршрута - нефтопровода на КТК (Тенгиз-Новоросийск) - 53 млн. т и Атырау-Самара - 11 млн. т. Както към този момент стана ясно през 2022 година, геополитическият риск от прекъсване на износа по КТК е сериозен, тъй като Русия има интерес да предизвика дефицит на международния петролен пазар и по този метод да направи своя петрол по-търсен и клиентите да са по-склонни да го купуват макар глобите и въведеният от западните страни ценови таван от $60 за барел.

Но в случай че се обстрахираме от геополитическите опасности, преносът на казахстански петрол по маршрута Тенгиз-Новоросийск е по-евтин, в сравнение с през Каспийско море и Баку-Тбилиси-Джейхан. Във втория случай е нужно претоварване на танкери, с цел да бъде прекосено Каспийско море. Така че притежателите на нефта, създаден в Казахстан, които са най-вече огромни западни компании като " Шеврон ", ЕНИ и Тотал, би трябвало да преценят доста деликатно салдото сред снижаването на геополитическия риск и увеличението на транспортните разноски.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР