Това не беше никаква изненада: и този кръг от преговорите

...
Това не беше никаква изненада: и този кръг от преговорите
Коментари Харесай

Толкова ли е лошо, че Кипър си остава разделен?

Това не беше никаква изненада: и този кръг от договарянията за обединяване на Кипър завърши без постигането на съответен резултат. А това значи, че в близко бъдеще няма да станем очевидци на наново обединяване на острова, разграничен от 1974 година насам. Нещо повече даже: всички очаквания за обединяване на Кипър в миналото във времето наподобяват още занапред много нереалистични. Защото за множеството кипърци, както от турска, по този начин и от гръцка страна, кипърският въпрос в действителност е решен.

Преди нахлуването на турската войска през 1974 година, Кипър беше един от най-взривоопасните райони в света. От 1974 насам обаче там не е създаден нито един изстрел. А като имаме поради дълбокото съмнение сред двете народностни групи, както и обстоятелството, че кипърските турци построиха своето непретенциозно блогополучие върху имуществата, изоставени от кипърските гърци, настоящето състояние явно не е най-лошото решение на кипърския въпрос.

Представителите и на двете народностни групи се самоопределят като кипърци, само че разликите сред тях си остават: езикът, религията, обичаите. И нищо, в това число и по-нататъшни договаряния, не може да промени този факт.

Райнер Херман, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР